Волен Сидеров: Арестите в ДАБЧ са политически удар срещу "патриотите"

Вицепремиерът Каракачанов призна Харалампиев за свое назначение

снимка БГНЕС

"За мен това, което става с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), е политически удар срещу цялата патриотична коалиция", коментира лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти“ Волен Сидеров. По-рано през деня колегата му от коалицията Красимир Каракачанов призна, че обвиненият за корупция шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев е негово назначение.

Въпреки ставащото, Сидеров смята, че управлението е стабилно.

"Имаме подобрени икономически показатели. Сега ще се види, при приемането на бюджета, че доста неща във финансово-икономически план са подобрени. Може би точно заради това се правят тези внушения (срещу "Обединени патриоти"), каза Сидеров.

Той допълни, че с Каракачанов са се борили България да бъде правова държава.

"Това означава човек, когато бъде осъден и то от последна инстанция, тогава може да бъде определен като нарушил закона“, подчерта Сидеров, имайки предвид арестувания председател на ДАБЧ Петър Харалампиев. Шефът на агенцията бе обвинен преди ден като лидер на престъпна група, вземала подкупи срещу издаване на документи за български произход. Самият Сидеров бе осъден окончателно преди две години на пробация заради пет присъди за хулиганство.

Лидерът на "Атака" смята, че мандатът на правителството може и трябва да се изкара.

"Разклащането на управлението може да бъде само цел на кръгове, които искат нестабилност, нещо в посока хаос", каза Сидеров.

Преди десет дни той поиска оставката на лидера на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов, с което разклати сериозно стабилността на управляващата коалиция. Тогава Каракачанов отказа да подкрепи Сидеров и кризата бе овладяна.

"Не ме карайте да коментирам оставки (сега). Когато аз критикувам своите коалиционни партньори, го правя във вътрешно коалиционен план. Сега виждаме нещо като политическа офанзива и смятам, че тя е насочена срещу патриотичната коалиция като цяло, която пък крепи управлението", каза Сидеров.

Каракачанов: Предложих Харалампиев, но не и чистачките в ДАБЧ

В сряда вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че лично е предложил Петър Харалампиев за председател на Агенцията за българите в чужбина. Той обясни пред бТВ, че като лидер на гражданското движение "Бг Патриот", което е част от коалицията ”Обединени патриоти”, Харалампиев е искал да стане или шеф на агенцията или областен управител на София. Каракачанов е преценил, че е по-подходящ за агенцията и го е предложил за поста.

"Аз съм предложил Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина и това е било грешка", каза Каракачанов. На въпрос дали му е имал доверие , Каракачанов отговори, че допреди човек да се издъни, би следвало да е бил сигурен в него.

"Бил съм сигурен и съм смятал, че там ще се справи по-добре, отколкото като областен управител на София. Може ли да гарантирате за всеки един човек, когото познавате и когото смятате, че в даден момент може да свърши някаква работа и след това той се е издънил - носи си последиците“, добави той.

В същото време Каракачанов посочи, че ВМРО няма и една чистачка, назначена в Агенцията за българите в чужбина.

Прокуратурата обвини арестувания в понеделник председател на агенцията Петър Харалмпиев за лидер на организирана престъпна група, събирала подкупа и извършвала длъжностни и документни престъпления.

"ВМРО не се финансира и никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство. Това са абсурдни глупости. Това са голи клеветнически обвинения“, каза Каракачанов, който бе видимо раздразнен от задаваните му въпроси за връзки между партията му и схемата за придобиване на българско гражданство.

Той отхвърли като "клевети" твърденията на бившата шефка на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева за интереси на ВМРО около процедурата за даване на българско гражданство.

Каракачанов каза, че Матева е уволнена от министерство на правосъдието за стопиране на гражданство за етнически българи и приоритетно даване на гражданство на етнически турци.

"Тя самоволно е прекратявала преписки. От 2016 година е имало разследване за това, после ДАНС ѝ отнемат достъпа до класифицирана информация. Политиката ѝ е била да спира македонците да получават българско гражданство и е пускала турски граждани да получат българско. Политиката ѝ е била национално предателство“, коментира Каракачанов.

"Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България