Волен Сидеров да бъде разследван за огласяване на класифицирана информация

Волен Сидеров да бъде разследван за огласяване на класифицирана информация

Прокуратурата да се самосезира за думите на председателя на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Волен Сидеров, че връзката на Алексей Петров с посолството на Израел била по линия на проституцията. За това призова в сряда съпредседателят на Синята Коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов, който на ротационен принцип до неотдавна оглавяваше същата комисия .

В неделя пред Нова телевизия Сидеров посочи, че подсъдимият бивш съветник в ДАНС Алексей Петров е имал ″някакви″ връзки с израелското посолство, но по-скоро те са били свързани с една дейност, за която сега го съдят - проституция.

"Г-н Петров е бил много услужлив, този сектор му е бил, така, подопечен, както стана ясно, и това е, така, една от връзките му с това посолство и с тази посока. Той имаше връзки и с други представители на Израел, които тука бяха уличени в измама, между другото, след това, след години", заяви пред телевизията Сидеров.

Няколко дни преди тази изява на лидера на "Атака" в комисията за контрол на ДАНС бяха изслушани бившите шефове на контраразузнаването Атанас Атанасов и Иван Чобанов и ексвътрешният министър Емануил Йорданов. Те трябваше да хвърлят светлина около назначаването и кариерното развитие на Алексей Петров в бившата Национална служба сигурност (НСС), която се вля в ДАНС.

Според неофициална информация Петров е бил вербуван да работи за НСС заради отличните му контакти с тогавашния посланик на Израел.

"Това е абсурден антисемитизъм. Да го наречем с името, защото какво израелско посолство, какви проститутки и откъде накъде такива неща?", заяви Костов.

"От друга страна обаче, това беше казано на базата на досието на Алексей Петров, което е класифицирана информация и, според мен, прокуратурата не може да остане безучастна и трябва да се самосезира. Откъде накъде председателят на комисията за контрол на ДАНС говори за материя, която не може да се обсъжда така публично? Тези неща, от една страна, ще породят вътрешен скандал. От друга страна, пораждат външен скандал. И виждате ли тази обратна зависимост как ще започне да тегне сега върху министър-председателя и ще трябва да обръща внимание и на този случай", коментира Иван Костов.

Той определи реакцията на посолството на Израел по повод изказването на Сидеров като изключително остра.

"Жалко е, че прогресивна и цивилизована страна като България има за лидер на партия и член на парламента фигура като Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" е доказал достатъчно последователно своите расистки, антисемитски и антиизраелски нагласи, както и че не пропуска възможността "да открие факти" и "прикривани истини", които отговарят добре на неговите схващания, теории за конспирации и твърдения за участието на евреите или Израел в големите злини по света. Посолството на Държавата Израел се надява и иска да вярва, че българският народ е способен на правилна преценка и умее да прави добре разлика между фобии и реалности", гласеше разпространеното становище на дипломатическата мисия.

Костов добави, че "този, който говори за класифицирана информация, той отива в съда".

Според него подкрепата на "Атака" за правителство е опасна. "Тя е опасна, първо, защото може да тласне управляващите към безотговорни решения, т.е. към безкритично взети решения, непретеглени, неразумни докрай, непрецизирани и т.н. Второ, когато безрезервно те подкрепят, се развива някаква обратна зависимост към малкия безрезервно подкрепящ партньор", заключи Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България