Волен Сидеров иска контрапроцес за оневиняване на Левски

Волен Сидеров иска контрапроцес за оневиняване на Левски

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи да се създаде специална анкетна комисия в парламента, която да ревизира съдебния процес срещу Васил Левски, в резултат на който е той е осъден за криминално престъпление. С това щяла да се изясни истината за кончината на Апостола. Необходимо е да бъде проверено спазването на приложения закон и правилата на османското правосъдие за осъждането на Левски на смърт. Сидеров оповести идеята си пред Паметника на Апостола в понеделник, когато се чества 145 години от обесването на Левски.

"Предлагам да бъде направен символичен т. нар. контрапроцес, тъй като е минало много време, и да се изяснят правните обстоятелства на съденето на Левски. Да се изясни, че всъщност Левски е осъден за криминално престъпление по чл. 184 от тогавашния турски Наказателен кодекс, а не за това, че прави комитети и организация за революция", заяви Сидеров. Според него "Левски трябва да бъде оневинен, той не е убиец".

Той припомня, че когато се искаше канонизирането на Левски от църквата, имаше код, аргумент, че той е извършил убийство.

"Не, Левски не е извършил убийство, това вече е доказуемо. И има достатъчно документи, има османски отдел в Народната библиотека. Пред Паметника на Левски се слагат цветя, леят се слова и се говорят какви ли не небивалици, а всъщност не изясняваме истината за неговата смърт, за това, че той е екзекутиран неправомерно от османската власт. Това е моята идея и ще работя с колегите ми по нея и смятам, че ще имам широк и добър отзвук сред българската общественост", декларира още Сидеров.

Той смята, че процесът срещу Левски, на който му издават смъртна присъда, по много данни и доказателства, научни и юридически, е привършена неправомерно. "Тя се издава въз основа на едно-единствено свидетелство на един неграмотен човек – някой си Вутьо, че Левски е убил слугинчето Стойчо. Това не е вярно и вече може да се докаже", изтъква Сидеров, цитиран от в. "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България