Волен Сидеров иска запазване на коалицията "Обединени патриоти"

БСП: Тече процес по самосваляне на правителството

снимка БГНЕС

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се обяви в събота за запазване на националистическата коалиция “Обединените патриоти“ за следващите избори.

“Всеки ден трябва да се действа така, че да не се разпадне“, обясни Сидеров пред бТВ. По-рано през седмицата лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че има голяма вероятност партиите от “Обединени патриоти“ да не са заедно за следващия вот. Това се случи след серия от скандали между лидерите в коалицията, започнали с размяната на нападки между Симеонов и Красимир Каракачанов покрай дебата за Истанбулската конвенция.

Волен Сидеров смята още, че управлението в България е стабилно.

“Казвал съм много пъти, че ако ние не се свалим, няма кой. Опозицията няма такъв ресурс. Въпросът е, дали ние ще се свалим – първо като коалиция “Обединени патриоти“, второ – катокоалиция между “Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Аз съм непрекъснато в тази атмосфера. Старах се досега да играя ролята на балансьор и координатор“, каза лидерът на “Атака“.

Според него управляващите се разпиляват твърде много в детайли и липсва “идейният поглед“.

“Да, туризмът е важно нещо, само че България не може да живее само от туризъм. Ние трябва да мислим за модерни технологии и за начин, по който хората, които са квалифицирани да не бягат от България”, каза Сидеров.

Той призова партньорите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да се обръщат към него по-често като най-опитния.

“Аз съм с най-голям политически и парламентарен опит от тях. По-често трябва да го търсят(този опит)”,каза Сидеров.

Той упреква колегите си от ГЕРБ също в липса на достатъчно консултиране, съветване и вслушване в коалиционния партньор.  “Ние може да сме по-малък коалиционен партньор, но моят натрупан политичски опит за тях трябва да е ценен. Ако те не го оценят, значи смятат, че са самодостатъчни”, каза още лидерът на “Атака“.

“Това е полезно за тях, не за мен. Аз предпочитам да се занимавам с изобразително изкуство и с изящно изкуство вече. Ако съм още в политиката, то е защото чувствам ангажираност към хората, които са ме следвали през годините. Вече съм на такова ниво, че не се засягам, това не е обидно за мен, аз просто им го казвам като добър съвет”, обясни Сидеров.

Той все още не знае дали има основание за оставката на Теменужка Петкова като министър на енергетиката. “Не знам дали е укоримо да познаваш някой, който е в бизнеса, освен ако той не е направил закононарушение. Всеки познава някого. Познавам всички бизнесмени, повечето банкери, интелектуалци, какви ли не хора. Ако заради всяко познанство трябва да се самоукорявам…”, коментира лидерът на “Атака”и поиска от Петков да обясни на “Обединените патриоти“ действата си.

БСП: Тече процес по самосваляне на правителството

Правителство не се сваля отвън, а отвътре и за мен върви процес по самосваляне на кабинета, каза заместник-председателят на БСП Антон Кутевпред бТВ. Той мисли, че именно Волен Сидеров е човекът, който ще събори правителството.

“Вътрешни сили в ГЕРБ и управлението доведоха от оставката на Теменужка Петкова - борба за власт, не съображения по сделката(за ЧЕЗ). Дали (Гинка Върбанова, която купи ЧЕЗ) е кума(на Теменужка Петкова) не ме интересува, проблем е кой управлява електропреносната мрежа. Това не бива да е частна фирма, която очевидно няма капацитета и финансите да го прави. Верният ход беше да стане държавно, да се изкупи ерп-то. Те са по определение отговорност на обществото”,каза Кутев.

Според него от приватизация не се печели, а държавата трябва да се върне в управлението на ключови сектори.

“Не разбрах какво спечелихме при хиляди предприятия, които се приватизираха и се продадоха на скрап. Държавата трябва да се върне не само в енергетиката, в много сектори - инфраструктура ВиК”, уточни той.

БСП ще сезира Конституционния съд за свалянето на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание и са сигурни, че той ще бъде върнат на поста си.Поради това партията няма да предлага нов човек за позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България