Волен Сидеров “изплаши” двама премиери

Волен Сидеров “изплаши” двама премиери

Планираната пресконференция на премиера Сергей Станишев и на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в сградата на Министерския съвет в четвъртък така и не се състоя. Причина за това стана присъствието в Гранитната зала на лидера на “Атака” Волен Сидеров и други депутати от партията. Според правителствената информационна служба обаче причината е графикът на официалната визита на Ердоган у нас, според който в 13.00 часа турският премиер трябва да открие бизнесфорум, а срещата между двамата продължила повече от предвиденото.

В 11.50 двамата премиери трябваше да подпишат програма за културно сътрудничество, след което да дадат пресконференция. След появата на атакистите в залата, Сидеров обясни, че е дошъл като журналист, тъй като екипите на партийните медии не били допуснати в сградата. По думите му искал да зададе само няколко въпроса.

Той щял да попита двамата премиери кога Турция ще върне 10 млрд. долара на България, които дължи като обезщетение за имотите на тракийските българи, изселени в началото на миналия век.

Станишев трябвало да даде и отговор на въпроса “Вярно ли е, че ще подписва нов проект „Горна Арда”, с който да дадем за дълги години, вероятно на безценица, водите на България на Турция”.

Друга тема, която щял да засегне Сидеров, е “намесата на Турция във вътрешни работи на страната, след като Общинският съвет на Бургас е признал арменския геноцид”.

За целта премиерът Станишев и министърът на външните работи трябвало да предадат и протестна нота на Ердоган.

Не съм аз причината, те са страхливи хора

След като стана ясно, че планираната пресконференция няма да се състои, Сидеров заяви, че причината за това не е присъствието на депутати от “Атака”, а “страхливостта на двамата премиери. “Това не е поведение на държавници”, отбеляза националистът. Той обаче не отговори дали смята да отиде и на другите прояви от програмата на турския премиер.

Протестът на “Атака “ и МВР

Сидеров използва момента да съобщи и за полицейски произвол върху него и членове на партията тази сутрин, когато се проведе митинг шествие срещу визитата на Ердоган. По думите му полицейски части са били изпратени пред централата на партията, за да попречат на атакистите да излязат от нея. Полицаите са “блъскали и удряли”. Зам-председателят на партията Павел Шопов обясни, че са му извили ръката и са отправяли заплахи към него. За провеждането на протестния митинг е имало разрешение от Столичната община.

Сидеров не пропусна да спомене, че ръководството на МВР е доказало съпричастността си към мафията и отбеляза, че редовите полицаи да не изпълняват заповедите на началниците си.

Срещата

По-късно правителствената информационна служба съобщи, че по време на срещата Станишев е заявил, че България подкрепя стремежите за еврочленство на всички страни от региона, включително и на Турция. Той е посочил готовността на страната ни да окаже подкрепа на южната ни съседка с опита си от преговорите за членство в ЕС.

Двамата премиери са се обединили около необходимостта от подписване на ново двустранно споразумение в областта на транспорта заради драстично нарасналия транзитен поток от южната ни съседка. Според Станишев трябва да бъдат разработени механизми за използване на възможностите и на БДЖ, за да бъде облекчена транспортната инфраструктура в страната ни.

В хода на пленарните разговори е станало ясно, че проектът за газопровода НАБУКО е основен приоритет и за двете държави. Ердоган е посочил, че Турция се нуждае от подкрепата на европейските институции.

Друга тема на разговорите е бил казусът с изграждането на хидротехническото съоръжение „Горна Арда”. Станишев е посочил, че от неговото развитие ще зависи решението по редица отворени въпроси между двете страни.

По време на разговорите премиерът Сергей Станишев е поискал лично съдействие от турския си колега за провеждане на нов оглед на потъналия български кораб „Хера”.

10 млрд долара

При следващата спирка от визитата на Ердоган – откриване на българо-турски форум - стана ясно, че двете страни очакват стокообменът между двете страни да стане 10 млрд. долара, като през 2007 година е бил 4 млрд долара.

Станишев посочи, че всяка година стокообменът между двете страни нараства с 1 млрд. долара.

Турският бизнес проявява голям интерес към приватизационния процес в у нас, а смесените предприятия надхвърлят 2500, посочи Ердоган. Към момента турските инвестиции у нас възлизат на над 600 млн. долара.

Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?