Волен Сидеров изведнъж се сети за “мутренските години” на Борисов

Вестник “Атака” наистина спира да излиза, ТВ “Алфа” продължава със свит бюджет

Волен Сидеров изведнъж се сети за “мутренските години” на Борисов

След двегодишна безусловна подкрепа на ГЕРБ и вече почти тримесечни обтегнати отношения с управляващите, лидерът на “Атака” Волен Сидеров изведнъж си спомни “мутренските години” на Бойко Борисов и “комунистическото му минало". Това стана ясно в четвъртък на пресконференция, дадена от ръководството на националистическата формация и част от репортерите на закрития партиен вестник.

"Вестник "Атака" спира, Борисов открадна парите", обяви Волен Сидеров, обяснявайки спирането на всекидневника с напусналите депутати на парламентарната група на “Атака”, които пренасочиха полагаемата им се партийна субсидия към ГЕРБ.

Лидерът на партията обаче не припомни, че изданието с определено националистическо съдържание се печаташе и преди формацията да получава държавна субсидия.

Другата медия на "Атака", която тръгна през есента на 2011 г. - телевизия "Алфа" - за разлика от вестника няма всекидневен разход на хартия, който е най-голямото перо в издръжката, обясни Сидеров и от думите му се разбра, че засега телевизията продължава да излъчва, но може би ще се наложи оптимизиране на разходите.

“Да прекараме Борисов по центъра с надпис за откраднатото”

"Вестникът е принуден да спре, защо финансовата субсидия в момента е открадната от ГЕРБ", наблегна Сидеров и допълни, че в миналото по нашите земи са изкарвали крадците на централната улица с табела на врата, че са плячкосвали.

Така, според Сидеров,  ако трябва да се спази тази традиция, премиерът Борисов трябва “да го прекараме през центъра на София с табелка "Аз през 2011 година откраднах 238 хил. лева от "Атака", а през 2012 година ще открадна 2 млн. лева".

Сидеров призова министър-председателя да върне тези пари и добави, че той би трябвало да се срамува, особено заради недостойното положение, в което се поставя, казвайки, че няма нищо общо с това. "Той така грубо лъже, че почва да се хваща сам в капана на тази лъжа", каза лидерът на "Атака".

Въпреки това Сидеров каза, че не очаква от ГЕРБ да се спрат или да се стреснат, но се надява "общественият натиск да покаже колко брутално действат тези хора".

От партията възразиха остро срещу текста в Закона за политическите партии, с който субсидията следва депутата.

"Днес е възможен абсурдът една партия, която е взела 3.9% и е под летвата, да получава субсидията на база получени гласове. Излиза, че се прилага двоен стандарт според недомислен и абсолютно перверзен текст в закона - когато партия влезе в парламента и декларира принадлежност към друга партия, финансовият министър автоматично я реже и я прехвърля", каза Сидеров. Той припомни, че в момента при партията "Атака" това прехвърляне е 50 хил. лева на тримесечие.

"Цветанов отрича, че напусналите партията ни са станали партийни членове на ГЕРБ, но в същото време се води, че те имат принадлежност", каза Волен Сидеров и посочи, че не знае какво означава това. "Според нас това е противозаконно отнемане на финанси от една политическа сила, които финанси се дължат не на брой депутати, а на брой получени гласове на изборите. Това тълкуване е противозаконно и противоречи на логиката", каза той. Затова партията ще използва законодателни възможности - ще се обърнат към Административния съд, към омбудсмана и ще пуснат подписка сред депутатите за сезиране на Конституционния съд с питането трябва или не трябва да съществува този текст в Закона за политическите партии.

Търсене на съдействие и от ДПС, съдебни действия и протест пред МС

По думите на депутата и адвокат Явор Нотев “Атака” ще потърси съдействие от всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ, за да се съберат необходимите 48 подписа, с които законът да бъде изпратен на Конституционния съд.

От партията уточниха, че ще потърсят съдействие за тази инициатива включително и от ДПС, срещу които са насочени повечето политически послания на Волен Сидеров.

Нотев посъветва депутатите, които вземат по 17 000 лева, да не си харчат парите, защото може и да им се наложи да ги връщат. От “Атака” са изчислили, че напусналите партията получават по толкова от субсидията, която пренасочиха към ГЕРБ, а управляващите им ги връщат в нарушение на закона.

"Когато законът се обяви като неправилно приложен, тези средства ще трябва да се върнат. Не бих бил спокоен на мястото на хората, които получават тези суми", подчерта депутатът. Според Сидеров това орязване на субсидията е една наказателна операция на Борисов, изпълнена от неговата дясна ръка Цветан Цветанов.  

“Засега ударът е финансов, надявам се да няма и физически", каза още Сидеров, припомняйки тъмните години на министър-председателя. Лидерът на "Атака" обаче не успя да обясни защо до момента не си е припомнял публично както “мутренското минало”, така и “ма'ането по плаца” на Бойко Борисов.

“Ние го подкрепихме, защото не беше управлявал, и мислихме, че може да поведе държавата в добра посока”, обясни Сидеров. Според него в такава политическа подкрепа нямало нищо лично и не ставало дума дали той лично харесвал Бойко Борисов, който пък неведнъж бе обяснявал, как “Волен и Капка често са му гостували".

Лидерът на "Атака" обяви още, че от днес започва постоянен протест на партията му пред сградата на Министерския съвет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?