Волен Сидеров обещава 4-ма евродепутати на консерваторите в ЕП

Според Валери Симеонов ще е трудно Сидеров да оглави листата на "патриотите" за евровота

Волен Сидеров обещава 4-ма евродепутати на консерваторите в ЕП

Все още не е ясно дали партиите от "Обединени патриоти" (ОП) ще се явят заедно на изборите за Европейски парламент (ЕП), заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалицията Валери Симеонов във вторник пред телевизия Европа. Според него много трудно би било листата за оглави лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

В същото време Сидеров е в Брюксел, където новият му съюзник Николай Бареков му е уредил срещи с групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), убеждавани да го припознаят за лидер на "голям Консервативен алианс в България".

Сидеров развил идеята си за 4-ма евродепутати

"Лидерът на "Атака" е развил идеята си за излъчване на четири евродепутатски мандата, а лидерът на "Презареди България" (Николай Бареков) - за коалиция между ЕКР и ЕНП в рамките на бъдещия Европейския парламент", се казва в съобщението до медиите.

Амбицията на Сидеров да оглави евролистата на ОП среща отпор и от ВМРО, и от НФСБ. Предположенията са, че при това положение, атакист №1 би изгубил евентуални вътрешни избори. По неофициална информация на Mediapool партиите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов смятат за нормално водач на листата да е евродепутатът и лидер на ВМРО Ангел Джамбазки, който до момента не е обявил официално тези си намерения.

Волен Сидеров е споделял публично желанието си да е начело на листата, но отрича да е поставял такова условие пред другите двама лидери на ОП на кризисните им преговори миналата седмица след оставката на Симеонов като вицепремиер. Сидеров и депутатите му не само не подкрепиха избора на бившата шефка на кабинета на Симеонов Марияна Николова за вицепремиер, но и демонстративно напуснаха залата.

Скандалът се развихри с нова сила, след като евродепутатът Николай Бареков обвини Джамбазки, че съчинил компромат-донос до евроконсерваторите срещу лидера на "Атака".

При това положение изглежда все по-невероятно трите партии от ОП да останат заедно и на евроизборите, въпреки че интересът им диктува именно това: по данни на "Сова Харис" рейтингът им пада и засега нямат шанс да прескочат 6-процентовата бариера за Европейския парламент.

"Сова Харис" посочва като друг вариант евентуална коалиция между "Воля" на Веселин Марешки и "Атака", ако Волен Сидеров напусне "Обединени патриоти". Марешки вече беше припознат от водещата френска националистка Марин Льо Мек като единствен партньор в България.

Симеонов: Вътрешни избори ще нажежат страстите

Междувременно Валери Симеонов се изказа скептично и към предложението на Ангел Джамбазки листата за евроизборите да бъде подредена чрез вътрешни избори в ОП.

"Тази идея не е особено състоятелна, която лансира Ангел Джамбазки. Много трудно ще стане това. Организацията, ако си спомняте вътрешните избори в СДС, доведе до доста противоречиви и оспорвани резултати. Притеснявам се, че това допълнително би нажежило страстите, при това не само сред ръководството на партиите, но и на ниво структури", коментира Симеонов.

Миналия месец той каза, че няма как да има коалиция между "Обединени патриоти" и Бареков.

Кулминация: Библиотекарският институт награждава лидера на ЕКР

В същото време Бареков съобщи от Брюксел, че "кулминацията на визитата ще бъде награждаването на лидера на Алианса на европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил с почетен знак "Ябълка на мъдростта и познанието" на УниБИТ заради активната му позиция за ролята на младите хора за бъдещето на Обединена Европа и за принос към Университетската младежка академия за управление на знания. "Захрадил ще получи приза на официална церемония по връчване, която ще се проведе тази вечер по време на конференция в Брюксел, на която домакин е евродепутатът Николай Бареков", се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България