Волен Сидеров пред дилема – с Бареков, с Марешки или с патриотите

НФСБ и ВМРО няма да го гонят от "Обединени патриоти", но и няма да му дадат първо място в листата си

Снимка: БГНЕС

ВМРО и НФСБ засега няма да "гонят" Волен Сидеров от "Обединени патриоти" (ОП), за да не бъдат обвинявани, че "цепят" патриотичния вот. Партиите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обаче няма да удовлетворят мерака на Сидеров да оглави листата за евроизборите и смятат, че това ще го накара сам да напусне коалицията. Такива мнения изразиха депутати от ОП пред Mediapool, докато тече поредната драма в патриотичния лагер.

Волен Сидеров, който иска оставката на вицепремиера Симеонов, бойкотира коалиционния съвет на ОП във вторник, на който другите двама лидери решиха Симеонов да остане на поста. Шефовете на ВМРО и НФСБ казаха, че ще водят разговори със Сидеров за спиране на крамолите.

Според източници от двете партии, засега няма да бъде поставян никакъв ултиматум на Сидеров: "Няма да му причиним това удоволствие да се кичи с патриотични епитети, а той да опитва да разваля коалицията. Ако иска да я напуска – нека го направи, но няма да го изгоним ние".

Волен да избира – или Бареков, или "Обединени патриоти"

По техните думи единственият ултиматум, който ще му бъде поставен, е да избере: или Николай Бареков, или "Обединени патриоти".

"Ние няма да преговаряме с Бареков. Няма да се явяваме на избори с Бареков, и изобщо няма да правим нищо с Бареков. Ако Волен Сидеров има такива планове – свободен човек е, но нека бъде така любезен да го каже и да напусне коалицията", твърдят депутати.

Бареков, който е в ръководството на европейските консерватори и реформисти, наскоро покани "Атака" за член на алианса и обяви, че Волен Сидеров е подходящ за водач на нова консервативна коалиция. Ако това е било замислено като ход за натиск върху ВМРО и НФСБ да дадат на Сидеров първото място в патриотичната евролиста, този ход засега е неуспешен.

Марешки: Със Сидеров може, но Бареков е КТБ, не ме слагайте в един кюп с него

Междувременно в кулоарите на парламента плъзна слух, че към конфигурацията "Волен Сидеров - Николай Бареков" може да се присъедини и друг виден консерватор – лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Потърсен за коментар от Mediapool, той енергично отрече "тези тъпотии". "Ние много повече припознаваме консервативните ценности от всички нови консерватори. Не ме слагайте в тази коалиция", заяви Марешки. "Ако говорим за Сидеров и Бареков, има едно абсолютно сигурно нещо – няма как да правя нищо с Бареков. Той е от коалицията КТБ, от която е и Красимир Каракачанов", допълни лидерът на "Воля".

Запитан дали в такъв случай се водят разговори със Сидеров, той избегна конкретен отговор.

"Ние правим коалиция за европейските избори. В нея ще влязат зелени, соцалдемократи, земеделци. Волен Сидеров например не участва в изпълнителната власт, така че може да се говори и с него", каза председателят на "Воля", която е опозиция в парламента, но с гласуването си обикновено подкрепя управляващите.

След което отново подчерта, че със Сидеров може да разговоря, но в никакъв случай с Бареков.

Бареков: Консерваторите ни дадоха срок до края на ноември

Николай Бареков, бивш лидер на "България без цензура" и настоящ на "Презареди България", декларира пред Mediapool, че самият той също не иска да има нещо общо с Марешки.

Бареков каза още, че двамата със Сидеров са получили от европейските консерватори срок до края на ноември да решат какво ще правят. На въпрос дали, ако се стигне до партньорство, "Атака" трябва да напусне "Обединени патриоти", Бареков обясни: "Де факто ще има нова коалиция за евроизборите и това означава край на старата".

Евродепутатът обаче съобщи, че "консервативната" коалиция може да включва и други партии - като ВМРО и СДС, с които се водели "неофициални разговори". "Само Валери Симеонов е изключен от опциите, смятам че е очевидно защо", допълни той.

От ВМРО обясниха неофициално, че ако Бареков разговаря с някого, това са отделни личности и че партията не възнамерява да влиза в партньорство с него, нито пък да обявява официална позиция.

Както изглежда, в желанието си да оглави евролиста, Волен Сидеров е готов да пробва всички възможни конфигурации. Което към момента е в основата на сътресенията в коалицията "Обединени патриоти", чийто други двама лидери не искат те да са инициатор за разтурянето ѝ, но пък и няма да предоставят на Сидеров първото място в евролистата.

Очакванията са лидерът на "Атака" да продължи да подкрепя правителството, но основно заради лоялност към премиера Бойко Борисов, а не към вицепремиерите Каракачанов и Симеонов, които са му коалиционни партньори. Ако пристъпите му на опозиционност зачестят, това може да е знак за напредък в преговорите с Бареков или Марешки.

Споделяне

Още по темата

Още от България