Волен Сидеров: Представете си, че Пеевски беше станал един добър шеф на ДАНС

"Атака" ще отсъства от НС за гласуването на вота на недоверие

Волен Сидеров:  Представете си, че Пеевски беше станал един добър шеф на ДАНС

"Представете си, че той беше станал един добър шеф на ДАНС", допусна лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод злополучния избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на спецагенцията.

"Парламентарната група беше против назначението на Пеевски, оценката е ясна”, заяви Сидеров в четвъртък пред бТВ, но прокара разделителна линия между "персоната Пеевски и неговото предлагане за шеф на ДАНС”. Така той избегна коментар по темата, с аргумента че "никой не е само черен или само бял”.


"За Пеевски могат да говорят повече Борисов и Цветанов, защото са били много близки с него през годините на управлението си”, допълни Сидеров.

"Не съм го видял в действие. Представете си, че той беше станал един добър шеф на ДАНС. Трудно е да си съставиш мнение преди един определен период на работа, след който да теглиш чертата. ГЕРБ назначаваше физкултурници, които ставаха шефове на агенции. Един физкултурник може да стане и добър управленец, но трябва да получи шанс”, посочи Волен Сидеров.

Той съобщи, че парламентарната група на "Атака" ще отсъства от парламента при гласуването на вота на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ.

"За съжаление аз и колегите ми няма да сме на заседанието следващата седмица. От вторник до петък ще бъдем в Брюксел, където имаме срещи с колеги от партии, подобни на нашата, във връзка с бъдещ алианс”, обясни Сидеров.

Не стана ясно дали всички 23 депутати от партията ще пътуват до Брюксел и ако част от тях все пак останат в София, защо няма да присъстват на вота.

Според парламентарния правилник разискванията по внесеното предложение за вот на недоверие трябва да започнат не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Искането бе внесено на 19 септември.

Гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

За да падне правителството, са необходими гласовете на повече от половината народни представители, тоест поне 121. ГЕРБ имат 97 депутати, а БСП и ДПС -120. Дори и атакистите да участваха в заседанието и да решат да гласуват "за" вота на недоверие, техните гласове и тези на ГЕРБ са 120, тоест с един по-малко от конституционния минимум.

В отговор на въпрос как би гласувал, ако можеше да присъства в залата, лидерът на "Атака” отговори лаконично: "По съвест”, но не уточни дали това означава "за”, "против” или "въздържал се”.

Той напомни, че вотът на недоверие е "абсолютно демократична процедура”. "Внасят се вотове, знае се, че няма да минат, но поне предизвикват дискусии”, коментира той.

"ГЕРБ си промениха вижданията в крачка – не смятам, че наличието на Министерство на инвестиционното проектиране е повод за вот на недоверие”, каза Сидеров, но призна, че според него министерствата в подкрепеното от него правителство са прекалено много.

С препратка към гласа на Сидеров, осигурил кворума при гласуването на състава на правителството в края на май, лидерът на "Атака” посочи пред бТВ, че "присъствието в парламента не е игричка, а е отговорност”.

"Айде сега да го провалим, ама защо - защото това е кефът на Бойко и Драгойко. И моите избиратели, и други граждани, с които разговарям, разбират много добре, че аз съм постъпил държавнически, спасявайки заседанието”, коментира Волен Сидеров.


"Това правителство работи 100 дни в ненормална атмосфера на напрежение и дори истерия. Изглежда, че щом ГЕРБ влязоха в пленарна зала, протестите са като отрязани с нож – това доказва тезата ми, че тези протести бяха инспирирани и финансирани от ГЕРБ”, коментира още Волен Сидеров.


По думите му, кабинетът "Орешарски” ще остане на власт, ако не изпадне в изолация в парламента. Той прогнозира, че правителството може да изпълни и цял мандат, ако "върши правилните неща в интерес на българската икономика и социална система”.

Волен Сидеров заяви, че е посочил като пример на премиера Пламен Орешарски унгарския му колега Виктор Орбан, който е сред най-силно критикувани европейски политици, включително от шефа на ПЕС Сергей Станишев.

"Той прекъсна всички порочни връзки с МВФ и Световната банка, пребори се с монополите. Орбан е примерът, който трябва да се следва”, посочи Сидеров.

Той разкритикува Орешарски и за това, че не е направил ревизия на управлението на ГЕРБ, за да знаят гражданите "кой какво е вършил” и да могат да избират обективно на следващите избори, редовни или предсрочни.

Заради отсъствието на такава ревизия Волен Сидеров призна, че подозира премиера Пламен Орешарски в нерешителност. "Орешарски не обясни защо не е имало ревизия. В този кабинет кадрите на ГЕРБ си останаха – цялата администрация продължава да си бъде на ГЕРБ. На Орешарски му е трудно да тръгне срещу това, защото ще се стигне до остра конфронтация, а неговият характер не е такъв”, подчерта Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България