Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Волен Сидеров провокира боя пред софийската джамия

ГЕРБ плащат на “Атака”, за да ги подкрепя

87 коментара
Мартин Мартинов, Волен Сидеров и Ивайло Минов.

Волен Сидеров е основният провокатор на боя пред софийската джамия “Баня Башъ” през май тази година. Това твърдят пред Mediapool двамата бивши сътрудници в централата на “Атака” Ивайло Минов и Мартин Мартинов, които са и техническите организатори на националистическия протест от 20 май, разрешен от общината, но прераснал в тежки сблъсъци между атакисти и събрали се за молитва мюсюлмани.

Очевдно стреснати, че срещу тях може да бъдат повдигнати обвинения и да отнесат присъди заради Сидеров, в момента те са в ролята на поредните разочоравани от лидера си, които го напускат. Внезапно те са прогледнали и за фалшивата националистическа мотивация в публичните действия на Сидеров, чиято безрезервна лоялност към управлявщата партия ГЕРБ си имала своята цена – буквално, в кеш.

До момента Волен Сидеров не отговаря на мобилния си телефон, за да коментира разкритията на бившите си съпартийци, на чиито услуги и вярност е разчитал.

Нова верия за "мирния протест"

На 20 май, докато 50-ина мюсюлмани извършваха обедната си молитва на килими пред джамията в центъра на София, там пристигнаха симпатизанти на "Атака", които първаночално започнаха да пускат патриотични песни, за да заглушат ходжата. Напрежението ескалира, след като атакистите започнаха да скандират "еничари”, "мекерета”, "Атака”, "победа”. Минути по-късно се стигна и до бой, след като протестиращите се нахвърлиха със знамена и подръчни материали върху молещите се пред храма. В мелето бяха ранени и няколко от намесилите се полицаи.

"Атака" отрича и плаши със съд

В писмо, изпратено до реакцията на Mediapool в петък, от ръководството на "Атака" отрекоха твърденията на двамата си бивши членове и обявиха, че ще търсят правата си в съда.

"След вътрешно разследване по повод случилото се пред софийската джамия на 20 май 2011 г., ръководството на партията излезе с решение да уволни от партийната централа лицата Ивайло Минов и Мартин Мартинов. Беше установено, че на тази дата на митинга на "Атака", те са извършили самоволни действия в противоречие на нарежданията на ръководството, с което са допринесли за създаване на провокационна ситуация от недоброжелателни на партия "Атака" фактори", се казва в позицията.

От партията на Волен Сидеров добавят още, че "към всеки, който уронва престижа на партия "Атака" по подобен начин, подходът ще бъде същият. Разпространяваните от двете лица лъжи в определени поръчкови медии ще бъдат последвани от съдебни искове с най-вероятно развитие, каквото наблюдавахме при съдебните дела на Волен Сидеров срещу оклеветилия го Слави Трифонов."

Същия ден Ивало Минов, който все още бе член на "Атака" и работеше в партийната централа, каза, че мюсюлманите са провокирали протестиращите и полицаите не са си свършили работата, а няма арестувани мюсюлмани. "Ние протестираме срещу говорителите, а не срещу мюсюлманите. Хората в района се оплакват от шума от джамията", заяви тогава той.

Четири месеца по-късно обаче Ивайло Минов дава съвсем друга интерпретация на събитията. Пред Mediapool той заяви, че до стълкновенията се е стигнало след намесата на Волен Сидеров.

“Идеята беше мирен протест на 15 метра от храма”

“Аз бях организатор на протеста. Волен ме назначи да отговарям за него”, признава вече бившият атакист.

“Сидеров ми поръча да събера млади хора за протеста и аз го организирах с наши симпатизанти от София област и от Габрово – момчетата на Любомир Линков, тази група е малко по-крайна от нас”, обяснява Минов.

“За два дни организирахме хората и те бяха в 11.30 ч пред централата. За комендант на шествието беше назначен Десислав Чуколов, но нито той беше там, нито Волен Сидеров. Звънях на Волен, той ми обясни да отидем ние без него, защото той имал лекция в Шумен. Все пак съм извикал тези хора за протеста и той ми нареди и отидох”, продължава организаторът.

“На място поставихме колоните, събрахме се, но доста по-далеч от джамията. Идеята ми беше на 15-тина метра от джамията в градинката да се съберем на мълчалив протест. Всъщност повикахме малко “Атака”, “Победа” и прочие, но това е, не е имало друга агресия”, добавя напусналият партията.

“Малко преди започване на протеста, около 15 минути по-рано, се появиха Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Тогава Волен каза - “защо сте се мръднали толкова назад, елате напред” - и всички хора тръгнаха с него. Тогава той започна да крещи “Какви са тези килими, какви са тези неща тук!?”. После поиска от мен да кача тонколоните на високо и по-близо, за да може, когато говори, да се чува. Затова и се качих на тоалетната и сложих колоната там. След това ни нападнаха от джамията и стана побоят”, обяснява Минов пред Mediapool.

“Ако не беше той, ние щяхме да си протестираме по-далеч”, увери още той.

“Не съм участвал в боя, но напускам заради джамията”

“Напускаме "Атака" заради побоя на джамията”, твърдят Мартин Мартинов и Минов. Те също така настояват, че не са участвали в сбиването, но смятат, че ако мълчат до изборите, след това те ще бъдат пожертвани.

На въпрос, кое ги кара да смятат така, двамата организатори обясняват, че след приключването на сблъсъците пред джамията Сидеров ги поздравил за “добре свършената работа”.

“Тогава взе храна за всички протестиращи пред джамията и ни похвали. Сега ми обяснява, че рейтингът на партията е паднал заради мен с 30 процента”, разказва Минов.

Сидеров посочва мен, защото аз качих тонколоните върху градската тоалетна, пояснява той. ”Ама това го казва чак сега, въпреки че тогава той ме накара”, добави Минов.

Прокуратурата е удължила разследването до края на ноември

В отговор на запитване от Mediapool, от Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че разследването за насаждане на етническа омраза, което бе образувано в края на май, е било удължено до края на ноември. Делото все още се води срещу неизвестен извършител.

Предстои да бъдат разпитани членове на ръководството на мюфтийството, както и да бъде назначена техническа експертиза на видео- записите от охранителните камери в района на джамията, уточни говорителят на СГП Маргарита Немска.

Разследването започна с уверенията на градския прокурор Николай Кокинов, че колегите му ще повдигнат обвинения, едва след като съберат всички доказателства. Досъдебното производство бе предшествано от друг скандал, предизвикан от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който налетя на бай на независимия депутат Корман Исмаилов в ефира на БНР.

Атакистите с хонорар - 100 лв. на митинг

Междувременно Минов и Мартинов признаха, че някои от протестите са били “хонорувани” от партийната централа. “За този пред джамията не са плащани пари, но имаше и такива, отново организирани от мен, за които присъстващите вземаха по 100 лв”, уточни Минов.

“Ето този, който проведохме пред сръбското посолство, беше платен, пак аз се грижех за организацията”, призна той.

Минов и съратникът му Мартинов посочиха и друга причина за решението си да напуснат "Атака" – от партията им изплащали само половината от полагащата им се заплата, което вече се превърнало в традиция.

"Осигуряват ни на 1300 лева, а на практика вземаме само 500”, разказаха те.

Дори счетоводителката на партията Даниела Радкова се опитала да ги накара да подпишат документи, които дават право на Сидеров да им намалява заплата без предупреждение, но напусналите категорично отказали.

“Приятелският съвет: Ще ви съсипя”

След като Сидеров разбрал за намеренията на подчинените си да го напуснат, той се заканил: “Ще ви съсипя”. Пред Mediapool Минов и Мартинов твърдят, че на въпрос дали ги заплашва, лидерът на партията заявил, че това е само “приятелски съвет”.

“Просто аз не мога да остана при такъв човек”, заяви Минов, вече добавяйки и политически насъгласия с линията на Волен Сидеров. “Веднага ще дам пример - не може след онова, което се случи пред джамията – на същия ден, когато стана побоят, да поиска оставката на Цветанов, а на другия ден Цветанов да бъде най-добрият. Това е двоен стандарт”, изтъкна Минов, повтаряйки аргументи на други напуснали атакисти, които сега са против бившия си лидер.

ГЕРБ плащат на “Атака” за подкрепата

"Това, което Волен прави, не е с благородната цел да подобри живота на хората в България. Напротив, единственото, което подобрява, е собственият си живот. Защото истината е, че Сидеров взема пари от ГЕРБ, за да подкрепя "Атака" Бойко Борисов”, заяви още бившият партиец. Той не се ангажира с конкретни суми, нито с начина, по който се извършват “плащанията”.

Двамата напуснали “Атака” разказаха пред Mediapool и за инструктажа, който редовно получавали от шефа си по повод подкрепата на партията им за управляващите. На събрание в централата ни обясни, че когато ходим по места, трябва да казваме, че подкрепяме ГЕРБ напълно безусловно, без да искаме никакви постове, защото това било е по-малкото зло от тройната коалиция.

Сидеров демонстрирал материално благосъстояние

За да подкрепят думите си с факти, Мартинов и Минов заявиха, че откакто партията подкрепя управлението, материалното състояние на Волен Сидеров рязко се е подобрило.

“В Димитровград, например, той плати сметка от 5000 лева за петнайсетина души. Само виното, което си поръча Сидеров, беше около 1000 лева”, заявяват двамата напуснали. “Волен пие 18-годишно уиски и пуши пури от по 120 лева. Ако може някой да ми обясни как това се връзва с бедния ни електорат, бих бил доволен”, заяви Минов.

По думите на колегата му Мартинов пък в партийната централа на третия етаж е направен ремонт за 300 000 лева, като за тази сума са подменени само плочките и паркета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

87 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #87

  Е,щом и такива като тях прозряха, спукана им е работата на палячото Сидеров, на миризливеца Шопов и на наркомана Чуколов.Защото и Мартин , и Ивайло и куп други като тях изпълняваха мръсната работа в партията - да скандират срещу някой осъзнал се довчерашен съратник на Сидеров, да го заплашват, да провокират, да внушават омраза и възмущение от "предателите" в партийните редици. А провокаторът е самият Сидеров, той добре знае, че него нищо не го заплашва.Отиде ли си той - а това ще стане скоро - страхливци

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #86
 3. Анонимен
  #85

  Къв е този Ивайло Минов - на наркоман ми прилича???

 4. Анонимен
  #84

  А когато решеве и викаше "Волене - ще те следвам до гроб!!!!" не беше така ... Изведнъж всички станахме лоши, след като ти и Мартин направихте всичко, а сподели със СКАТ как се прегърнахте, след като лично ти им чупеше камерите :?

 5. Анонимен
  #83

  И са кво, тия двамата дет се клеха, че са най верни на Волен и живота си дават за него, сега се молят на всички медии да им лансират лъжите колко лош е Сидеров. Посерковци.

 6. Анонимен
  #82

  Мартин Мартинов - човека, чиято майка беше спасена с операция, платена от Волен Сидеров, Ивайло Минов, човечето, което ограби централата на ПП Атака с негови подставени фирми... Нали не мислите че някой ви взима насериозно?

 7. Анонимен
  #81

  ДО:79 ХАХАХАХА, това беше свежо...марто или който си там, пробвай се като писател на цинични романи с порнографско съдържание - може и да успееш да се пласираш в някоя от големите порно продуцентски компании и да те вземат за сценарист...

 8. ЛАМБО
  #80

  Вижте само доволната и нагла физиономия на циганина Сидер на горната снимка, и повече няма какво да говорим

 9. Анонимен
  #79

  И са кво, Гальо и Николайчо ( слуги на държанката) Рени Асенова( държанка N 2, само за командировки), Иванчо и Митко ( щангисти, прочели по половин книга през живота си),Адриан ( мъж на Рени с три метрови рога), Даниелчо ( осъждан и лежал в затвор за малолетни),Насето ( син на Милиционера, облажил се с апартамент) са впрегнати от чичо Десо да пишат и да воюват със страшните врагове Иво и Мартин в интернет. Моите зайчета, след изборите ще се извинявате на Ивайло и Мартин, защото ще сте на улицата ( това е обещание на Държанката, заместниците ви в момента чакат)

 10. Анонимен
  #78

  Най-гнусното при тези двама ренегати е специалната вметка, очевидно от задкулисни сили, че ГЕРБ е плащала на Сидеров, но те не можели да го докажат. Ясно. Такива безгръбначни се използват от политическите врагове за да разпространяват флашки и патрашки. Това вече го видяхме през зимата от Патрашкова и Алексей Петров.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.