Волен Сидеров се срещна с лидера на евразийското движение в Русия

Александър Дугин обяви преди време, че "България е наша"

Волен Сидеров и Александър Дугин

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е имал среща с лидера на евразийското движение в Русия Александър Дугин в Кишинев. Това съобщи Сидеров в профила си във "Фейсбук".

Срещата е била по време на международния форум "Финансовият капитализъм и неговите алтернативи за XXI век" и става дни преди България официално да поеме председателството на Съвета на Европа.

В Кишинев се срещнах със "световноизвестния геополитик Александър Дугин", пише Сидеров, който е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", която е част от управляващата коалиция заедно с ГЕРБ.

Преди време "световноизвестният геополитик" написа във "Фейсбук" - "Така. Вашингтон е наш. Кишинев е наш. София е наша. Остана да пресушим блатото в самата Русия". 

"Беше изключително удоволствие за мен да проведем един дълъг разговор за алтернативите на глобализацията", пише още Сидеров за срещата си с Дугин и обещава целия разговор да бъде излъчен скоро по партийната телевизия "Алфа".

В началото на октомври Александър Дугин публикува програмна статия в руското издание "Геополитика" озаглавена "България е наша".

"Да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години. Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност", написа Дугин.

Преди да влезе в управлението на страната, Сидеров призоваваше България да напусне ЕС и НАТО и да се присъедини към основания от Русия Евразийски съюз. След като стана част от управляващата коалиция обаче той смени тона.

На конференцията в Кишинев е присъствал и президентът на Молдова Игор Додон, който се обявил против еднополюсния свят и заявил, че пътят на страната е в двуполюсния свят между Запада и Русия.

Конференцията е организирана от Юрие Рошка, бивш председател на Молдовския народен фронт, който след това стана Християндемократическа народна партия. През 2005 г. той влезе в коалиция с управляващата тогава Комунистическа партия. След оттеглянето си от политиката Рошка основава Народен университет, който разпространява идеите на Евразийството.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?