Волен Сидеров: Шпионският скандал е поръчка срещу Борисов и ГЕРБ

Волен Сидеров: Шпионският скандал е поръчка срещу Борисов и ГЕРБ

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров смята, че "шпионската" афера е поръчка, изпълнявана от прокуратурата и ДАНС и случващото се може да нанесе политически удар срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Във връзка с арестите и обвиненията за шпионаж искам да заявя категорично, че тези сцени безспорно са с идеята да всеят страх", обяви Волен Сидеров по повод повдигнатото обвинение на неговия идеен и политически съюзник Николай Малинов, председател на движение "Русофили".

"Аз не вярвам, че Николай Малинов е шпионирал", споделя Сидеров на личната си страница във Фейсбук и прогнозира, че скандалът ще удари Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Очевидно тази поръчка ще удари по изборните резултати на ГЕРБ за кметове. А Борисов в последно време даде да се разбере, че ще възстановява проекта "Южен поток". Поръчката ще удари по избора за София, защото по този начин, по който действат институциите, в случая Прокуратурата, създават проблем на Борисов.

Мая Манолова може да получи неочаквана подкрепа от хора, които са просто настроени или русофилски, или поддържат идеята да имаме добри отношения с Русия. Аз също поддържам тази идея. Прокуратурата може да състави всякакви документи. Аз съм бил мачкан от държавната машина и знам, когато тя се впрегне, как може да те мачка и може да ти напише всякакви обвинения", твърди Сидеров.

В анализа си той намесва и руския президент Владимир Путин в качеството му на агент на КГБ.

"Специализираната прокуратура и ДАНС да приложат същите мерки към президента на републиката и премиера на България, защото те само преди два месеца се срещнаха със служителя на КГБ. Той е бивш служител на КГБ - Путин. И тъй като имат и двамата абсолютно безспорно достъп до важна държавна информация, ние не знаем дали не са му я предали на служителя на КГБ Путин", коментира Сидеров.

Председателят на "Русофили" Николай Малинов е бивш депутат от БСП, бивш член на ръководството ѝ и издател на партийния вестник "Дума". След като напусна левицата, Малинов видимо се сближи с проруската партия "Атака". На последните парламентарни избори той бе в листата на "Обединени патриоти" (но не стана депутат), освен това често е канен в партийната телевизия на Сидеров.

Според повдигнатото му обвинение, Малинов е изнасял информация за две руски организации - "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), приемайки срещу заплащане да им служи като шпионин с цел тайно проникване на руски интереси в България и промяна на геополитическата ѝ ориентация. Това се е случвало в продължение на 10 години.

Самият Сидеров редовно говори открито за ревизия на геополитическата ориентация на България и за завой към Евразия, освен това като участник в управляващата коалиция и излъчени членове на кабинета от своята квота, има достъп до важна информация. Той обаче не е сред кръга на лицата, посочени от прокуратурата като свързани с Малинов в шпионската му дейност.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?