Волен Сидеров започна "отстрел" на противниците си чрез антикорупционната комисия

Първите сигнали са срещу Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Вяра Анкова, Валери Симеонов

Волен Сидеров започна "отстрел" на противниците си чрез антикорупционната комисия

Първото заседание на антикорупционната комисия, оглавявана от Волен Сидеров, показа недвусмисленото му намерение да използва парламентарния орган за разчистване на сметки с политически опоненти и други неудобни фигури.

 

При откриването на заседанието в четвъртък лидерът на "Атака" съобщи, че са постъпили 21 сигнала и обяви "най-сериозните и интересни" сред тях, по които ще започне спешна проверка.

 

Без изненада, първи в списъка на Сидеров е президентът Росен Плевнелиев. Другите важни сигнали, които той съобщи, са срещу главния архитект на София Петър Диков, бившия премиер Бойко Борисов, генералния директор на БНТ Вяра Анкова, директора на областната дирекция на МВР – Добрич, кмета на община Рила и директора на телевизия "Скат" Валери Симеонов.

След като съобщи имената в "най-важните" сигнали, Сидеров помоли журналистите да напуснат заседанието на комисията за закрито обсъждане, тъй като имало информация, която не може да бъде представена публично.

 

Проверките щели да започват от Росен Плевнелиев, тъй като "рибата се вмирисва откъм главата". Сигналът срещу президента включвал и корупция, и конфликт на интереси.


"Това означава, че ще пуснем до съответни държавни и общински органи искане за информация по съответните сигнали, както и до засегнатите лица, да дадат своите обяснения във връзка със сигналите и ако се наложи след това да бъдат повикани да дадат обяснения в комисията”, каза Волен Сидеров.

 

Той уточни, че всички сигнали са постъпили от граждани и една част тях са анонимни, но не и тези срещу изброените лица.

 

Неговите изяви са в странен синхрон с прокуратурата, която преди ден реши да започне с името на Плевнелиев разкритията си за скандална схема за политически поръчки в създадената от ГЕРБ Комисия за конфликт на интереси.

 

Лидерът на националистите е в открит конфликт с президента, който също като европейските институции смята, че подкрепата на антиевропейска партия като"Атака" компрометира правителството на БСП и ДПС. Сидеров, очевидно толериран от БСП и ДПС, разигра демонстративна провокация на първия Консултативен съвет по национална сигурност при президента, свикан с новите управляващи, с което допринесе за провала на заседанието.

 

Това се случи след като държавният глава се обяви публично срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сне доверието си от кабинета и подкрепи антиправителствените протести.

Последва искане на Сидеров за импийчмънт на Плевнелиев, което не бе подкрепено от БСП и ДПС – най-вероятно заради позициите в подкрепа на президента, изразени от посланиците на най-важните страни от ЕС.

 

Друга важна мишена за Сидеров е бившият му съюзник и настоящ конкурент Валери Симеонов, лидер на националистическия НФСБ и собственик на телевизия "Скат". Лидерът на "Атака" влезе в словесна разправа с репортери на телевизията пред парламента, а след това на бургаска бензиностанция се стигна и до физически сблъсъци с някои от тях.

 

Миналия месец, когато Сидеров се зае да "въдворява ред" по улиците на София и да търси обяснение от четири "превратаджиски" телевизии, посети лично БНТ, за да каже лично на Вяра Анкова, че не е доволен от начина, по който обществената телевизия отразява партията му и протестните акции пред централата ѝ в София.

 

Волен Сидеров бе избран за шеф на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, след като лично е пожелал, според обясненията на лидера на БСП Сергей Станишев. Последвалата остра реакция от страна на протестиращи, както и на президента Пелвнелиев, особено след като Сидеров шеташе в парламента с полицейска палка и пистолет, преди да се захване с "граждански арести", доведоха до ревизия на правомощията му. БСП и ДПС решиха да му отнемат парламентарната етика и да я прехвърлят на друга комисия, но оставиха на Сидеров антикорупцията и конфликта на интереси.

 

Любопитна подробност от първото заседание на комисията е, че нейният председател не спомена нищо за разтърсващите разкрития на прокуратурата относно Комисията за конфликт на интереси и шефът ѝ Филип Златанов, който в тайно тефтерче си отбелязвал политическите поръчки, поставени му от началниците в ГЕРБ. От записките става ясно, че комисията е била използвана за разчистване на политически сметки с опоненти, разправата с “враговете”, за шантаж и рекет срещу неудобните.

 

Волен Сидеров очевидно действа по същата схема, но далеч по-открито, без таен личен бележник.

 

Друг парадокс е, че като цяло промяна в модела на работата на антикорупционната комисия в парламента няма да има, тъй като в предишното НС тя бе оглавявана от лидера на РЗС Яне Янев, който пък я използваше също толкова открито за кампании срещу противниците на управляващите от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?