Волфганг Ишингер се опасява от "епохален разлом" в отношенията между САЩ и ЕС

Волфганг Ишингер

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер заяви, че сегашната трансатлантическа криза е "епохален разлом" в историята на Запада, предаде ДПА.


Конфликтът между американския президент Доналд Тръмп и Европейския съюз по въпросите на търговията, климатичните изменения, международните споразумения и институции е много по-всеобхватен от неразбирателството за войната в Ирак преди 15 години, посочва Ишингер в интервю за ДПА.


Фундаменталните вярвания на Запада не бяха променени тогава, отбелязва бившият германски посланик във Вашингтон.


"Това, с което се сблъскваме сега е много по-сериозен процес, защото с него се разклащат основополагащи елементи на Запада и западните ценности", добавя той.


През 2002-2003 г. Германия и Франция отказаха да се включат заедно със САЩ във войната в Ирак, което доведе до значително обтягане в трансатлантическите отношения.


Настоящите проблемни точки включват решението на Тръмп да наложи наказателни мита на внаса на метали от ЕС и от други страни, а също така и едностранното му оттегляне от Парижкото споразумение за климата и от иранската ядрена сделка.


Тръмп ще се срещне с европейските си съюзници в петък в Канада на срещата на Г-7. Там ще бъдат германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, британският премиер Тереза Мей, а също така и лидерите на ЕС Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още от Свят