Волфганг Шойбле бе номиниран за председател на Бундестага

Волфганг Шойбле бе номиниран за председател на Бундестага

Консервативният политически блок около германския канцлер Ангела Меркел реши днес да номинира досегашния финансов министър Волфганг Шойбле за бъдещ председател на Бундестага, предаде ДПА.

Агенцията припомни, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и му съюзниците му от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) ще опитат да направят коалиция с две по-малки партии, след като победиха на парламентарните избори през миналия месец, макар и с по-слаб резултат от предишни години.

Със своите 75 години Шойбле ще бъде най-възрастният член на федералния парламент. Очаква се постът му начело на финансовото министерство да бъде зает от представител на някой от потенциалните партньори на ХДС/ХСС в правителствената коалиция.

Като най-голяма политическа сила консерваторите на Меркел имат привилегията да посочат свой кандидат за председател на Бундестага. От левоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и либералната Партия на свободните демократи (ПСвД) вече заявиха, че на парламентарния вот на 24 октомври ще подкрепят кандидатурата на Шойбле, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че ГСДП се отказа от коалиране с ХДС/ХСС, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще има за пръв път 90 депутати в Бундестага. Така четвъртото правителство на Меркел ще има сериозна опозиция от двете страни на политическия спектър.

В публикувано днес интервю във всекидневника "Франкфуртер алгемайне" лидерът на ПСвД Кристиан Линднер заявява, че консерваторите не трябва да запазят поста финансов министър, защото това ще даде прекалено много власт на Ангела Меркел.

По думите на Линднер "всичко друго ще бъде по-добро от това канцлерството и финансовото министерство да останат в ръцете на ХДС". Той каза, че тази досегашна практика "не е издържала теста".

Мнозина смятат, че ПСвД желае да получи креслото на финансов министър, макар че засега от партията не е била отправяна официална заявка за това. Очаква се финансовото ведомство да бъде управлявано временно от Петер Алтмайер, шеф на канцеларията на Меркел, до съставянето на ново правителство на Германия, съобщи АП.

Началото на проучвателните преговори за формиране на коалиция между ХДС/ХСС, ПСвД и "Зелените" е предвидено за утре, отбелязват агенциите.

Споделяне

Още от Европа