Волфганг Шойбле е новият председател на Бундестага

Волфганг Шойбле
Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага - долната камара на парламента на Германия, който се събра днес на първото си заседание след изборите на 24 септември, съобщи Ройтерс.
 
Шойбле, който е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, се съгласи миналия месец да напусне поста финансов министър, давайки възможност на друга партия да вземе тази длъжност като част от преговорите за съставяне на ново коалиционно правителство.
 
Шойбле е известен с твърдата си позиция в защита на балансирания бюджет и с лидерството си по време на кризата в еврозоната, но е изправен пред нови предизвикателства като председател на Бундестага, в който за първи път от десетилетия влиза крайнодясна партия "Алтернатива за Германия".
 
В новия си състав Бундестагът се разрасна до 709 депутати, което го прави най-големия демократично избран парламент в света, посочва ДПА.
 
Той включва рекордните шест парламентарни групи, от които най-голямата е на консервативния блок на Меркел, в който влизат ХДС и Християнсоциалният съюз.
 
Според променените парламентарни правила произнасянето на встъпително слово при откриването на първото заседание се пада не на най-възрастния, а на депутата с най-дълъг парламентарен стаж. В случая това е Шойбле, но той се отказа предвид очакваното му избиране за председател на Бундестага. Съгласно старите правила произнасянето на встъпителното слово щеше да се падне на депутата от "Алтернатива за Германия" Вилхелм фон Готберг, който е най-възрастният член на долната камара в новия ѝ състав. Сега обаче след като Шойбле се отказа, тази чест се пада на Херман Ото Золмс от Свободната демократическа партия, който е втори по стаж, а и по възраст.
 
"Изборният резултат на 24 септември промени баланса на силите в парламента повече от очакваното и преразпредели политическите роли", каза пред депутатите Золмс, цитиран от Асошиейтед прес.
"Ние трябва да приемем това решение на избирателите. Парламентът трябва да отразява разнообразието от мнения сред населението", заяви той.
 
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер официално се обърна към Меркел с молба да продължи да изпълнява задълженията на ръководител на правителството до съставянето на нов кабинет.
Споделяне

Още от Свят