Волфганг Шойбле: Пътят за икономическо оздравяване на Гърция беше правилен

Волфганг Шойбле

Икономическите резултати на Гърция в последно време доказват, че следваният път беше правилен за извеждане на страната от тежкото финансово положение, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за в."Катимерини", публикувано в неделя.

Безработицата в Гърция не е резултта от европейската политика. Това твърдение е заблуда, добави Шойбле в отговор на въпроси на вестника за алтернативи на драстичните реформи, изисквани от Гърция в отговор на  международната финансова помощ, която страната получава от 2010 г. насам.

Нека да не слушаме тези, които казват, че съществуваше по-лесно решение, посочи германският министър на финансите.

Четири години, след като бе изключена от международните финансови пазари, Гърция се готви да получи отново достъп до пазарите за дългосрочни заеми. Тя залага на слаб икономически растеж от 0,6 процента за 2014 г. Страната преживя шест години на рецесия, което доведе до намаляване с 25 процента на нейния буртен вътрешен продукт, до спад на стандарта на живот на населението и бум на безработицата /27,5 процента/.

Според Шойбле изглежда, че дължавните финанси на Гърция са в по-добро състояние, отколкото е предвиждала програмата за регулиране и оздравяването е по-бързо и по-добро от очакваното.

По тази причина той отказва засега да се произнесе за необходимостта от трети план за подпомагане на страната и отбелязва, че евентуалният му размер при всички случаи би бил много по-малък в сравенине с двата предишни, а жертвите, свързани с него - не толкова тежки.

Самият Волфганг Шойбле обяви преди по-малко от година идеята за нова програма за подпомагане на Гърция.

За сметка на това няма промяна в решителния отказ на Шойбле за ново преструктуриране на гърцкия дълг, който сега възлиза на 175 процента от БВП, а целта е през 2020 г. да бъде сведен до 124 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа