Волгин атакува БНР с акция "Чисти ръце", останалите кандидати го раздават по-кротко

Петър Волгин. Снимка: БГНЕС

Кандидатът за директор на БНР Петър Волгин обеща да проведе операция "Чисти ръце" в радиото с участието на ДАНС и прокуратурата, ако бъде избран на поста. Така започна първия ден от изслушването на 12-те кандидат-директори пред Съвета за електронни медии (СЕМ) в сряда. Освен Волгин, своите концепции представиха още Александър Велев, Георги Василски и Светослав Костов.

Първи представи своята концепция бившият генерален директор на БНР Александър Велев. Той обеща да направи детайлното изследване на аудиторията, за да прецизира програмните схеми, както и да въведе прозрачност в управлението. Сред проблемите на БНР той открои спадащия пазарен дял, застаряващата аудитория, сегментирана в малки селища и влошено качество на програмите.

"Това, което замисляхме като "Преди всички“, "Хоризонт до обед“, "12+3“, "Нещо повече“, в момента се е превърнало в еднотипна програма, в която вървят едни и същи безкрайни телефонни разговори", каза той. Според него БНР се управлява без ясни правила.

След това думата бе дадена на Петър Волгин, който започна с идеите си за много сериозна проверка на ДАНС и прокуратурата в БНР. Неговото предаване "Деконструкция" бе свалено от ефира след решение на СЕМ заради едностранчивост и липса на различни гледни точки. Известният с крайните си левичарски и антизападни позиции Волгин се опита да организира протести в своя защита, но не се получи.

Виждането му за БНР са, след като с помощта на ДАНС и прокуратурата разчисти нещата около досегашното управление, да наложи персонализацията. "В телевизията можеш да говориш абсолютни баналности и пак да си известен, защото образът ти се вижда. Но ако имаш силни личности, хора, които знаят какво и как да кажат, то тогава те ще станат популярни, защото говорят умни неща", каза той.

Петър Волгин предвижда засилване на международната линия и присъствието на международната политика в програмата, защото, по думите му, живеем в тотално свързан свят. Затова и предаването за външна политика и анализи "Събота 150" далеч не е достатъчно. Той иска да се открият нови кореспондентски пунктове на БНР в чужбина, защото "хората искат да знаят какво се случва по света, защото вече са граждани на този свят и когато се качват на самолета за Виена или Вашингтон трябва да знаят какво става там".

Той е против евентуалното сливане на БНР и БНТ, защото това би довело до тотално обезличаване на радиото за сметка на телевизията. Волигн планира подписване на Пакт за независимост с основните политически сили за ненамеса в работата на радиото.

Сегашният главен продуцент на програма "Хоризонт" в БНР Георги Василски обеща да работи за налагане на добрия тон, подобряване на езиковата култура и изчистване на програмните профили в БНР.

"Много често продукция, правена от една програма, остава само там, а може да направи друг адресат чрез преформатиране. Радиото има и много добра драматургична продукция, която сега е подценена", каза Василски.

Светослав Костов, който оглавява спортната редакция на "Хоризонт“ предвижда длъжност административен директор и засилване на участието на районните радиостанции в "Хоризонт", защото сега на основната програма ѝ липсват регионални теми. Той смята, че има и дефицит на предавания за малцинствените групи.

Светослав Костов има идея за създаване на общ програмен център, който да изгражда политиката на радиото при формиране на общественото мнение. Той ще създаде дирекция, която да отговаря и за мултимедийна платформа на БНР.

В четвъртък изслушванията продължават с Жени Гаджалова, Росланна Белчева, Митко Димитров и Христин Стрижлев. В петък жребият определи концепция за БНР да представят Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев, Валерий Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България