Володимир Зеленски има план за спиране на войната в Източна Украйна

Володимир Зеленски

Кандидатът за президент на Украйна Володимир Зеленски заяви, че в името на мира в източните региони е готов лично да преговаря с руския държавен глава Владимир Путин, пише изданието"РосБизнесКонсалтинг" ("РБК"), цитирано от Би Би Си.

На първия тур от президентските избори на 31 март Зеленски получи 30,2 процента от гласовете, изпреварвайки сегашния президент на Украйна Петро Порошенко, който остана втори с 15,95 на сто. Зеленски представи свой план за прекратяване на спиране на войната в Донбас, който ще реализира, ако спечели изборите. Планът е разбит на няколко етапа, съобщава "РБК".

Първият етап предвижда спиране на огъня на изток. "Според мен не можем да си позволим някакъв дълготраен процес. Защото всеки ден започваме сутринта с новини колко наши момчета са загинали на изток. Наясно сме, че всеки ден означава живот, човешка съдба и трагедия за всяко човешко семейство", заяви Зеленски, цитиран от РБК.

За да продължат мирните преговори, официален Киев трябва да поднови социалните плащания за жителите на Донбас, изтъкна той.

"Не само да им протегнем ръка, не само да им обещаем, а да подновим тези отношения. Да започнем да плащаме пенсиите на хората. Пенсиите на хората, живеещи там. Те са украинци също като нас. Да им казваме: хора, вас просто са ви заблудили. Това си е само информационна война", обясни той позицията си.

Зеленски обаче подчерта, че няма да прави на Москва отстъпки, включващи размяна на територии, посочва "РБК". "Никога няма да жертваме територии и хора. Целостта на Украйна трябва да бъде константа", увери той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят