"Волво" и "Аутолив" създават компания за системи за автономно шофиране

Президентите на "Аутолив" Ян Карлсон (вляво) и на "Волво" Хаакан Самуелсон

Шведският производител на автомобили "Волво Карс" (Volvo Cars ) и шведско-американският лидер в разработването на автомобилни системи за сигурност "Аутолив" (Autoliv) подписаха във вторник финално споразумение за създаването на съвместна компания за разработване на софтуер за автономно шофиране и системи за асистирано управление.

Намерението за такова предприятие бе обявено през есента на 2016 г., сега то е финализирано и очакванията са новата компания "Зинюити" (Zenuity) да започне работа в пълната половина на 2017 г.

Акциите в дружеството, което ще е базирано в шведския град Гьотеборг, ще са разделени 50:50. то ще има свои представителства в Мюнхен, Германия, и Детройт, САЩ.

Като част от споразумението "Аутолив" ще инвестира около 1.1 млрд. шведски крони (120.6 млн. евро) в съвместното дружество, а "Волво" ще допринесе с интелектуална собственост и човешки ресурси, но без финансово участие.

Първоначално в централния офис и в представителствата ще работят около 200 души от екипите на двамата акционери, но в дългосрочен план служителите ще се увеличат до 600.

За първи път производител на премиум автомобили обединява сили с компания производител на компоненти за безопасност, за разработване на модерни системи за автономно шофиране (Advanced driver assist systems (ADAS) и технологии за автономно управление (Autonomous driving (AD) technologies).

Очаква се новата компания да представи първите си продукти за подпомагане на шофьорите през 2019 г., а след това и цялостен технологичен пакет за автономно управление. "Аутолив" ще бъде изключителен доставчик и разпространител, a "Волво" ще получава продуктите директно от новата компания.

Изпълнителен директор на "Зинюити" ще бъде Денис Нобелиус. Компанията ще се управлява от борд на директорите и ще функционира независимо в рамките на собствените си представителства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?