"Волво" отчете рекордни продажби за 2016 г.

В България продажбите му са се увеличили с 9% за година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведският производител на автомобили "Волво" отчете рекорден ръст от 66% на оперативната печалба за 2016 г., която достига 1.17 млрд. евро в световен мащаб, съобщиха от компанията.

Приходите на автомобилния производител са се увеличили с 10% спрямо 2015 г. и достигат 19 млрд. евро.

През миналата година са продадени 534 332 автомобили с марката "Волво" в целия свят, което е 6.1% пазарен дял. За сравнение през 2015 г. шведският производител е имал 4% дял на световния пазар.

В България "Волво" бележи ръст на продажбите от 9 % спрямо 2015 г. За миналата година флагманът при SUV автомобилите - Volvo XC90 е постигнал рекорден ръст на продажбите у нас от 38% спрямо 2015 г., посочват от компанията.

"Новите модели на "Волво" се оказаха изключително успешни, продажбите достигнаха рекордни нива, а печалбите са сериозно отражение на усилията на всички наши служители", заяви изпълнителният директор на компанията Хаакан Самюелсон.

Той посочи, че автомобилите от серията 90 на "Волво" са изиграли ключова роля за финансовия успех през изминалата година и са стабилизирали позициите на марката на световния пазар за премиум автомобили. Очакванията на Самюелсон са и през тази година "Волво" да постигне нови рекордни продажби.

В световен мащаб компанията постави началото на два значими проекта в областта на автономното шофиране и системите за свързаност и безопасност.

През август 2016 г. автомобилният производител обедини сили с компанията за споделено пътуване "Юбер" за разработването на ново поколение безпилотни автомобили.

През септември 2016 г. "Волво" обяви официално плановете си за сътрудничество с "Аутолив" (Autoliv) - световен лидер в производството на автомобилни системи за безопасност.

Двете ключови споразумения засилиха позициите на "Волво" в областта на автономното шофиране и развитието на модерните технологии за безопасност на автомобилите.

Споделяне

Още от Бизнес