"Воля" на Веселин Марешки иска премахване на имунитета на депутатите

"Воля" на Веселин Марешки иска премахване на имунитета на депутатите

Партията на Веселин Марешки "Воля" иска премахване на имунитета на депутатите. За целта още в четвъртък председателите на парламентарните групи в Народното събрание са получили писмо от Марешки с призив да подкрепят отмяната на чл.70 в Конституцията, съобщиха от партията.

Инициативата идва след като на 23 юни главният прокурор Сотир Цацаров писка сваляне на имунитета на Марешки и на двама депутати от групата му - Пламен Христов и Кръстина Таскова, заради изнудване на собственици на аптеки. Веселин Марешки е със снет имунитет заради дело за изнудване и нанасяне на телесна повреда на варненски бизнесмен.

Според лидера на "Воля" "депутатският имунитет се е превърнал в инструмент за притискане и манипулация".

"Имунитетът се използва основно за дискредитиране и за медийни скандали. А когато се докаже, че няма никакви основания за сваляне на имунитета или каквито и да било обвинения, моралната компенсация за нанесените щети на името на човека липсва. И още нещо - искането на имунитет у нас се е превърнало в осъждане и повод за обществен линч", каза Марешки.

Той призова депутатите да подкрепят искането му за отпадане на депутатския имунитет.

"Ние смятаме, че народните избраници са почтени и чисти хора и нямат нужда от този статут, който само дава власт на задкулисни кукловоди да издевателстват над някого или да  се опитват да го сплашат. Парламентът е с най-нисък рейтинг сред институциите. Заиграването с имунитетите обикновено внушава, че едва ли не тук са събрани виновни за нещо хора, които страхливо се крият зад стените на тази сграда", каза Марешки.

Той призова председателя на парламента Димитър Главчев да даде пример и пръв да подкрепи инициативата. Марешки припомни интервю на Главчев за БНТ от 2015 г., в което той казва, че "депутатският имунитет е необоснована привилегия на народните представители спрямо останалите български граждани".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?