"Воля" няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета

Марешки не счита за нормално преди коледните празници и председателството да се сваля правителството

"Воля" няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета

Партията на бизнесмена Веселин Марешки “Воля“ няма да подкрепи готвения от БСП вот на недоверие към правителството, стана ясно в четвъртък след среща на двете формации.

“Не срещнахме разбиране за подкрепа на тази наша парламентарна инициатива. Разбират, че темата е важна за българското общество, но считат, че един вот за недоверие няма да помогне за решаване на проблема за борба с корупцията в България“, каза депутатът от БСП Жельо Бойчев след срещата.

Самият Марешки каза, че неговите депутати ще гласуват "въздържал се" и коментира, че не е сега моментът преди коледните празници и председателството на ЕС да се ползва този парламентарен механизъм.

Бойчев посочи, че въпреки отказа на "Воля", БСП продължава да търси подкрепа. “Ще търсим подкрепа за тази наша инициатива за свалянето на правителството на ГЕРБ и Борисов от власт“, заяви Бойчев.

Попитан дали вотът на недоверие става обречен, Бойчев отговори, че той има важна цел. По думите му вотът определя ясно в българския парламент кой подкрепя правителството на Борисов и кой е опозиция.

“Това се вижда от всички български граждани. Вотът на недоверие по темата “Борба с корупцията“ поставя една разделителна линия кой иска истинска промяна, кой иска смяна на модела на управление на страната и кой е за запазване на това статукво, което продължава да ограбва всеки един български гражданин“, коментира Бойчев.

Той посочи, че дебатът не е безсмислен. “Напротив, този дебат тепърва предстои в българското общество. БСП има силата и волята да го води. От поведението на останалите можете да си направите изводите“, заяви Бойчев.

Той допълни, че борбата с корупцията е тема, която ощетява и засяга всеки един български гражданин. По думите му това е разговорът “за всеки лев, който не се събира в бюджета“.

“Това е разговор за всеки лев, който продължава да се харчи по начина, по който го правят те на близките до тях. Това е голям разговор“, заяви Бойчев.

На въпрос  как си обяснява промяната в позицията на "Воля" и тяхната подкрепа за бюджета за догодина, депутатът отговори: "Поздравете Цветанов (председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов – бел,ред.). Добре си е свършил работата."

“Ние като прагматици и професионалисти не можем да участваме в едно празно говорене. Темата за корупцията, картелите, контрабандата ние ще я изнасяме всеки ден пред всички медии“, коментира от своя страна Марешки.

“Не считаме за нормално сега - преди коледните празници и преди председателството на Европа, да се използва този парламентарен механизъм“, посочи Марешки.

Попитан какво се е променило от началото на парламентарния сезон, за да не искат вот на недоверие, Марешки каза, че нищо не се е променило.

“Всички тогава ни убеждаваха, че това е безсмислен ход, който нищо няма да допринесе. Ние подадохме ръка и казахме, че сме готови дори да участваме във вот на недоверие, ако е ясно какво следва и какъв е крайният изход“, каза той.

“Може би правителство между БСП, ДПС и Атака и ВМРО? Виждате, че атаките към националистите са само по отношение на Валери Симеонов. Никой не атакува Каракачанов и Волен Сидеров. Ако идеята е да се направи правителство между БСП, ДПС, Атака и ВМРО - да излязат и да го кажат“, посочи Марешки.

Според него няма в момента критична маса от хора, които да искат предсрочни парламентарни избори.

Разговорите между БСП и ДПС по темата на вота ще продължат и следващата седмица. В сряда стана ясно, че освен корупцията двете партии са обсъждали още три възможни фокуса на исканата оставка на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?