"Воля" прави постъпки да "отвори" за промени Изборния кодекс

Марешки предлага видеонаблюдение и отстраняване на десницата от районните комисии

"Воля" прави постъпки да "отвори" за промени Изборния кодекс

Парламентарната група на "Воля", която се изявява като резервен отбор на ГЕРБ в парламента, внесе промени в изборния закон, които претоплят стари идеи на ДПС за видеонаблюдение и целят да извадят представителите на десните от избирателните комисии на всички равнища.

Внасянето на проекта в петък съвпадна с публичната закана на ГЕРБ към "Атака", че може да замени депутатите ѝ в управляващата коалиция с тези на "Воля" заради скандала, предизвикан от Волен Сидеров предния ден.

Текстовете се внасят в контекста на поредица препоръки от страна на ЦИК да бъде отменено електронното гласуване, което трябва да бъде въведено на европейските избори идната пролет. Може да се предполага, че хората на Марешки правят постъпления законът да влезе в пленарна зала, за да може по-безшумно ГЕРБ, ОП, БСП и ДПС да отменят е-вота.

Какво предвиждат промените

Текстовете предвиждат право на членове в районните, общинските и секционните избирателни комисии да имат само представители на парламентарно представени партии. В сега действащия закон право на участие в РИК, ОИК и СИК имат и формации, които не са представени в българския парламент, но имат евродепутати.

Ако текстовете на Воля бъдат приети от мнозинството в парламента, това означава че ДСБ например няма да има право на свои представители в местните подразделения на избирателната комисия.

Членовете на РИК, ОИК и СИК са партийна квота, защото именно в тези комисии различните формации наблюдават дали не се манипулира вотът.

Според друго предложение на Марешки всяка партия трябва да участва в състава на комисиите с толкова членове, колкото отговарят на процента получени гласове на последните парламентарни избори, но не по-малко от един.

Заснемане на вота

Законопроектът на Воля предвижда още ″всяка избирателна секция се оборудва с видео заснемане, като през целия изборен ден помещението се заснема и излъчва на живо на сайта на районната избирателна комисия″.

Въпреки че подобно предложение звучи екзотично, такова вече е правено преди около две години, когато ДПС разписа сходен текст. Тогава от движението искаха да има камери за видеонаблюдение във всяка изборна секция. Предложението им беше камерите да бъдат насочени към членовете на секцията, а не към кабината за гласуване, за да не се разкрива тайната на вота.

Мотивите на Воля са, че с видеозаснемането всеки гражданин ще може да наблюдава секции и свободно да подава сигнали за злоупотреби, което щяло да намали изборните измами.

Споделяне

Още по темата

Още от България