"Воля" предлага забрана на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

"Воля" предлага забрана на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под 18-годишна възраст. Такава поправка в Закона за здравето внесе в парламента "ВОЛЯ", съобщиха от партията в петък. Предвижда се продавачите да изискват документ за самоличност на лице, за което се съмняват, че не е пълнолетно.

Освен това "Воля" настоява енергийни напитки да не се продават в помещения на или в рамките на 50 метра от всяка входна точка на учебни заведения, с изключение на висши учебни заведения.

Полина Цанкова, вносител на законопроекта, припомня, че европейски и национални изследвания доказват, че енергийните напитки се консумират най-вече от деца и носят риск не само за здравето, но и за живота им. Според проучванията концентрацията на кофеин в енергийните напитки може да доведе до пристрастяване и хиперактивност, да насърчи тийнейджърите да опитат и наркотици. Учените твърдят, че рисковете при употреба са свързани и с нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци. Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене, допълват от "Воля".

В България данните за свръхконсумацията на енергийни напитки от деца е от далечната 2010 г. Тогава е установено, че 25 на сто от гимназистите пият повече от 5 енергийни на напитки на седмица. Десет години по-късно, тези цифри със сигурност не са актуални, консумацията е скочила с пъти, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?