"Воля" призова президента за действия срещу депутатския имунитет

В момента се използвал за пиар акции, твърди партията

Партията на Веселин Марешки "Воля", която преди три седмици инициира подписка за законопроект за отпадане на депутатския имунитет, в сряда отправи апел и към президента Румен Радев да предложи на парламента такава промяна в конституцията. Политическата сила призова също така депутатите от останалите парламентарни групи да подкрепят подписката им за премахване на депутатския имунитет, който според тях в момента се ползвал за пиар акции.

В момента лидерът на "Воля" Веселин Марешки и на двама депутати от групата му - Пламен Христов и Кръстина Таскова, са с отнет имунитет заради изнудване на собственици на аптеки.

Именно Пламен Христов повдигна отново темата в парламента като обясни, че под подписката на "Воля" за внасяне на законопроект за отмяна на член 70 от конституцията на България, уреждащ въпроса с имунитета на депутатите, са се подписали само 12-те народни представители на "Воля", а е необходима подкрепата на 60 депутати.

"Важното е народните представители да нямат имунитет, за да може всеки, който сметне, че те правят нещо в ущърб на държавата и на обществото, да може да не се притеснява от имунитет и да вървят едни процедури – имунитетите да се използват за натиск и за негативни пиар акции. След като имунитетите в момента, в който се поискат, те се дават, какъв е смисълът да ги има?", коментира Пламен Христов пред журналисти.

"Очакваме до петък колегите от другите парламентарни групи да се присъединят и да се подпишат, за да може да използваме последния работен ден от първата сесия на 44-ото НС, за да го внесем в деловодството“, заяви още депутатът от "Воля".

Той цитира проучване на "Алфа Рисърч“, според което 92% от българските граждани са за премахване на този статут на депутатите. Христов определи като неоснователни критиките на някои политици, че подобна практика в страните в ЕС – няма. По думите му в Швеция и Финландия депутатите не се ползват с подобна привилегия. Така е и в Норвегия, която не е членка на ЕС, отбеляза депутатът.

Христов припомни, че идеята е да се премахне имунитетът, който предпазва народните представители от разследване за престъпления от общ характер, но запазва тяхната защита за изказвания и гласуване в НС.

Споделяне

Още от България