"Воля" също напуска НС, ако Симеонов не подаде оставка до петък

Провалилите пленарното заседание преди дни депутати ще бъдат глобени с 2/3 от дневната надница

Цвета Караянчева в празната пленарна зала миналия петък, сн. БГНЕС

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки даде ултиматум на вицепремиера Валери Симеонов до петък да подаде оставка, или и неговата партия ще напусне парламента, както това миналия петък сториха депутатите от БСП.

Левицата се закани нейните народни представители да се регистрират на работа в парламента едва след като Симеонов си подаде оставката заради това, че нарече протестиращите майки на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни деца". Така пленарното заседание миналия петък се провали заради липсата на кворум. Сходна ситуация имаше и в сряда. Председателят на парламента Цвета Караянчева междувременно се закани да глоби всички депутати, които не са се явили на работа.

Твърдо сме за оставките на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, заяви Марешки пред БНР в неделя.

"Учудваме се защо БСП и ДПС пазят Каракачанов, а са се фокусирали само върху Симеонов, след като се видя, че те са едно и също. Надявам се и БСП също да узреят за това, което българският народ вече им подсказва, че няма как някой да подкрепя Валери Симеонов в битката му срещу майките на деца с увреждания и да не носи същата отговорност. Ние твърдо искаме тези оставки", каза Марешки.

Той обясни, че досега депутатите му не са прилагали методите на БСП и ДПС да бойкотират управляващите като не се регистрират депутатите им в парламента, защото във "Воля" считали, че депутатът е длъжен да бъде в парламента и да гласува закони.

"Ако все пак липсата на морал, доблест, мъжество в тези двама продължава да надделява и това е единственият начин, ние тази седмица в НС ще обявим, че им даваме последен срок до края на седмицата – ако не, също ще предприемем мерки за нерегистриране и по този начин да постигнем това, което народът очаква - тези двамата, които срамят България, да не са част от българското правителство“, обясни Марешки.

Ако конструкцията е програмата, ние не казваме да се срути конструкцията, подчерта Марешки и добави, че ВМРО и НФСВ си остават в коалицията, а трябва да се сменят само двамата вицепремиери:

"Надявам се, че в тези партии има по-нормални и достойни хора от тях двамата. Ако пък в партиите им няма по-достойни и нормални хора от тях, нека извън партиите да намерят и да предоставят две кандидатури, които да заемат техните места и конструкцията си остава желязна и си продължават 4-годишния мандат по програмата, която е основа на правителството. Сега целият народ трябва да търпи тези извращения и гаврата с най-светите неща. Ако концепцията на ВМРО е да си "оправим приятелите в този мандат“, ние няма защо да търпим това нещо. Ако имената Каракачанов и Симеонов гарантират съществуването на правителството, това е супер жалко за държавата и премиера“, коментира лидерът на "Воля".

Той посочи, че е предупредил Борисов, че ще получи "нож в гърба“. "Предупредил съм го, че единият ще му забие нож в гърба, както преди това го направи на Бареков, както сега потопява Волен Сидеров и Валери Симеонов. Сега ще потопи и Борисов и след това ще си намери друг. Той и в момента Каракачанов преговаря с БСП и ДПС за следващата конструкция. Борисов няма никаква полза да продължава в тази ситуация, защото те ще го потопят и изхвърлят“, смята Марешки.

"Ако няма с кого да се заменят двамата вицепремиери, е по-добре Борисов да излезе в малцинство с чиста програма", смята още той.

Подобен призив отправиха и от ДПС преди дни като обещаха да  подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ, ако от сегашния управленски формат бъдат отстранени "Обединените патриоти". В ГЕРБ обаче очевидно не са съгласни на това. Вицепремиерът им Томислав Дончев коментира преди дни, че подобен кабинет би бил слаб и податлив на натиск.

Според лидера на "Воля" обаче има здраво мислещи хора в парламента, които биха застанали зад такава програма, включително хора от БСП и ДПС.

В същото време председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призовава народните представители да идват на работа и да се регистрират. Според не яс бойкота си от петък опозицията е навредила на себе си, тъй като това е денят за парламентарен контрол, в който могат да поставят въпроси на министрите.

"Ние, като народни представители, трябва да бъдем в залата и трябва да водим дебат. Не искам да си мисля, че колегите от опозицията бягат от дебата за бюджета, защото този бюджет е най-добрият досега, който е предлаган от управляващи. Виждате, че от самите синдикати е подкрепен. Нека да влезнат в залата, нека да направят дебати. Иначе за кворума ние ще се справим, мобилизирали сме се моите колеги от ГЕРБ, от "Обединени патриоти" и мисля, че оттук нататък ще имаме кворум“,  каза тя.

Караянчева заяви, че ще санкционира с 2/3 от надницата за деня всички народни представители, които не са се регистрирали в петък без уважителна причина:

"Ако някой не отиде на работа в предприятие или в учреждение, държавна институция или общинска, какво ще му се случи? За три отсъствия ще получи самоотлъчка и ще бъде изгонен от работа“, онагледи тя ситуацията.

И ГЕРБ е напускала залата през 2013-2014 година, когато казваше, че ще влезе в залата, само за да гласуват оставката на Орешарски, припомни Караянчева. Разликата е, според нея, че в онзи период е имало масови протести по улиците:

"Опозицията беше спирана да говори. В залата не се даваше възможност на нас, като опозиция, да говорим, а сега дебатът върви. Като председател и моите колеги като заместник-председатели даваме възможност на всеки един народен представител, защото за мен това е верую, да изкаже своята позиция, без личностни нападки. Политиката на празния стол не носи никакви положителни последици за този, който го упражнява“, смята парламентарната шефка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?