"Воля" се обяви за бъдещ обединител на дясното

Споразумя се с БСДП да утвърждават демократични свободи

Двете партии се споразумяха да дадат старт на обединението вдясно

Лидерът на "Воля" Веселен Марешки подписа в неделя споразумение за партньорство с председателя на Българската социалдемократическа партия (БСДП) Йордан Нихризов и обяви това за първа стъпка на обединението вдясно, чийто единствен център е именно неговата партия.

"Започваме нашият път към обединение на дясното политическо пространство. От времето на Костов, дясното няма реален лидер и резултатът е, че стотици хиляди избиратели бяха лишени от парламентарно представителство. "Воля" е естественият център, около който ще се обедини дясното. Уверени сме, че изходът от ситуацията не е в популистка надпревара, нито в търсенето на нови врагове. "Воля" е естествената алтернатива на порочното статукво и ние ще бъдем на мястото си", коментира Веселин Марешки, цитиран от пресцентъра на партията си

В съобщението се допълва, че това е първата стъпка към обединение на фрагментираното дясно политическо пространство, какъвто е обявения от Марешки план в последните месеци, стартира.

Подписаният от Марешки и Нихризов документ за партньорство "изтъква причините за "дълбоко разделеното и противопоставено българско общество" и указва крачките към "вярната посока в бъдещето", пише в съобщението на "Воля".

"Двадесет и осем години след началото на прехода към гражданско общество с пазарна икономика сме свидетели на: сринато доверие във всички институции; неефективна съдебна власт и безнаказано нарушаване на законите;  колапс в здравната и образователната система; демографски срив; неконтролируема битова престъпност; 42% работещи бедни; олигархично управление без демократически ориентири; апатия и неграмотност", се казва в увода на споразумението, цитиран от партийния пресцентър.

Приоритетите, които двете партии са заложили в споразумението, са: утвърждаване на демократични свободи и социална отговорност; повишаване на жизненото равнище и националното самочувствие; подпомагане на институционалното укрепване на държавните органи; радикална и ефективна реформа в правораздавателната и съдебната системи; въвеждане на правила за премахване на корупцията, картелите и контрабандата; ограничаване на претъпността; подкрепа на родното производство; осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване: извеждане на образованието и културата като елементи на националната сигурност; утвърждаване на международния авторитет на България.

Споделяне

Още от България