"Ворскла“: Цената на бракмата “Кремиковци“ е като за нов мерцедес

"Ворскла“: Цената на бракмата “Кремиковци“ е като за нов мерцедес

Ръководството на "Ворскла Стийл - България" смята, че обявените за търг активи на металургичния комбинат “Кремиковци“ са надценени и ще реши дали да участва в процедурата с тайно наддаване за производствени активи на "Кремиковци", след като се запознае с тяхното действително състояние.

Това обяви на пресконференция в сряда изпълнителният директор на "Ворскла Стийл – България" Виктор Демянюк. Търгът ще се проведе на 13 септември. Той допълни, че компанията иска да се запознае със състоянието на активите и след това ще излезе със становище дали ще участва в търга, защото "нашите опасения са, че тези активи на хартия не са налице".

Той обясни съмненията си с дългогодишния си опит в работата с комбината и с някои "кремиковски традиции"

"Ворскла Стийл - България" работеше в комбината по договор за ишлеме в периода август-октомври 2008 г. и имаше предложение за оздравяване на дружеството, което е в несъстоятелност.

Активите на комбината са описани в Доклад за определяне на пазарна стойност от 19 юли 2010 г., изготвен от "Консултантска къща Амрита" ООД. Началната цена на обособената част от имуществото на комбината е 565 517 510 лева. За участие в наддаването се внася така нареченият задатък от десет процента от оценката в размер на 56 551 751 лева по сметката на синдика на комбината в Българската банка за развитие.

Завишена цена на активите

По думите на Демянюк цената на обособената част от имуществото на комбината е прекалено висока. "Това означава да извадите за 20-годишна бракма пари като за нов "Мерцедес", обясни образно той..

От компанията казаха, че нямат неплатени такси по договора за ишлеме с "Кремиковци". Ръководството на комбината трябваше да ни издължи до 125 000 т рулони, а те ни дадоха около 75 000 т, надплатили сме такса от 9 млн. лева, каза Демянюк.

Той припомни, че срещу компанията има заведено дело от синдика на комбината за 150 млн. лева пропуснатите ползи за неизпълнение на договора за ишлеме. "Ворскла – Стийл" има фирмени заеми, които трябва да обслужва и те са на стойност над 100 млн. лева.

Заводът въртял далавери със скрап и препродажба на ток

Украинецът се оплака, че срещу представляваната от него компания е имало сценарии за отстраняването ѝ от комбината. Сценарият се реализирал, тъй като от "Ворскла – Стийл" започнали да задават въпроси за далаверите, които се извършвали в "Кремиковци".

Сред основните нарушения бяха посочени източване на ДДС и незаконна продажба на ток на завишени цени на 39 дружества, които работят в района на "Кремиковци".

Тези компании плащат ток на комбината на завишени цени, а разликата до цените на НЕК попадала "по незнайно какви сметки".

Други нарушения са свързани с липсващи в комбината количества скрап или неправилното им осчетоводяване. За липсващия скрап от компанията косвено обвиниха бившия изпълнителен директор на комбината Александър Томов. А за източването на ДДС чрез фактурирането на отпадъците бе замесено името на наследника на Томов – Пламен Стоянов.

От "Ворскла" продължават да имат претенция върху 25 000 т метали, които са продадени от

"Кремиковци" на държавния резерв. В тази връзка компанията е завела дело в Софийския градски съд, по което вече втора година няма решение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?