Восъчен Александър Велики пристига в Скопие

Восъчната фигура на Александър Велики.

Новият Археологически музей в Скопие ще приюти восъчните фигури на Александър Велики, "татко му" Филип II, майка му Олимпия, Аристотел, Флавий, Юстиниян, Крали Марко, Цар Самуил и други "македонци". Всичките 15 фигури са изработени в Русия в "природна големина", информират македонските медии.

Освен тези статуи, в музея ще бъде изложено копие на саркофага на "македонския световен завоевател Александър Велики", както и "хиляди уникални археологически експонати, базилики и артефакти, датиращи от 3000 години назад".

"Фигурите са част от експозиция, имаща за цел да представи античния и средновековния период на македонската държава", заяви директорката на музея Весела Честоева. Според нея музеят трябва да бъде открит до края на годината, като той ще бъде разположен на 3 етажа, с обща площ от 6000 кв. м. Експозицията ще бъде защитена по най-съвременни стандарти.

Обществената реакция след представянето на восъчните фигури не е еднозначна, най-вече заради прекалено женствения образ на Александър Велики. "Ова е Александар? Вака изгледаше тетка Живка што работеше на каса во Славия", пише електронното издание "Бриф". "Либертас" пише: "Дойде и восочниот Александар".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество