"Восс Аутомотив" откри първият си завод у нас

Инвестицията в ловешкото село Баховица е 15 млн. евро

"Восс Аутомотив" откри първият си завод у нас

Германският производител на авточасти "Восс Аутомотив" (VOSS Automotive) откри първия си завод у нас край Ловеч. Инвестицията е 15 млн. евро.

Компанията е първият голям инвеститор, който стъпва в индустриалния парк на Гриша Ганчев в село Баховица, където до преди няколко години се произвеждаха китайски автомобили.

"Восс Аутомотив" има подписан дългосрочен договор за наем с "Баховица Индустриален парк" за 12 225 кв. м за ползването на халета на автомобилния завод на Гриша Ганчев. Германската компания е наела и 5-етажната административна сграда, намираща се на територията на завода.

В момента за "Восс Аутомитив" работят над 130 души, но до края на следващата година се очаква техният брой да достигне 750, а през 2021 г. - около 1000. Работата на германската фабрика в село Баховица е фокусирана върху производството на SCR технология за дизелови автомобили, както и върху решения за управление на температурата в електрически автомобили.

Компанията вече е приела поръчка от голям производител на оригинални автомобилни компоненти за 3-4 милиона SCR (Selective Catalytic Reduction) линии.

"Восс Аутомотив" има над 65-годишна история и доказан опит в производството на тръбни връзки и компоненти за първично вграждане в двигателите, охладителните, хидравличните и спирачни системи за леки и тежкотоварни автомобили. Сред основните клиенти на концерна са "Фолксваген" (Volkswagen) и дъщерните му МАН (MAN) и "Ауди" (Audi), както и "Дженеръл Моторс" (GM), "Крайслер" (Chrysler) и др.

Германският концерн включва холдинговата VOSS Holding и дъщерните VOSS Automotive и VOSS Fluid. Има представителства в 13 страни по света, сред които САЩ, Мексико, Бразилия, Китай , Индия, Полша и Турция. За групата работят около 6000 души по света. Годишните ѝ продажби възлизат на 600 млн. евро за миналата година.

"Добри сме в инвестициите и разработването на нови технологии", каза д.р Томас Рьотиг, изпълнителен директор на "Восс Груп". Той посочи, че компанията е лидер в производството на SCR линии и термалното управление, като развива нови технологии, свързани с охлаждането на акумулаторни батерии за електромобили.

"Аз обичам и се гордея с всички видове инвестиции, защото те подобряват живота на хората - инвестициите в пътища, в железница, в градска среда, в образователна, социална инфраструктура. Има обаче и други инвестиции, които създават стойност. Това са инвестициите в производство. През 30-те години преход България не винаги се справяше добре. Имаше години, в които не само не създаваше, а рушеше това, което е създадено." Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на новия завод на "Вос Аутомотив" в Баховица, цитиран от БТА.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова каза, че това е инвестиция, която може и трябва да преобрази града и региона. Тя пожела на германската компания да остави дълбоки корени в икономиката на България и на Ловеч.

"С днешната инвестиция на "Восс Аутомотив" само за последната година в страната са открити заводи за над 1 млрд. лв.", каза главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров. Той допълни, че в сектора за производство на авточасти у нас оперират 250 фирми.

През тази година по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 26 сертификата за първокласни инвеститори, като общо предвидените инвестиции възлизат на близо 400 млн. лв. в резултат на което ще бъдат разкрити близо 2600 нови работни места.

Владимир Туджаров изтъкна, че България се утвърждава като водеща дестинация за привличане на инвестиции в региона, особено в сферата на високотехнологични производства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?