По всички комуникационни канали от ГЕРБ обявиха

Вот на недоверие към кабинета за всичко, но не и за олигархията

Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Сн. БГНЕС

ГЕРБ внася вот на недоверие срещу цялостната политика на правителството на Тройната коалиция - БСП, ДПС и “Атака”. Мотивите за вота са лъжите и провалът им във всички сфери, съобщи бившия премиер Бойко Борисов във вторник чрез Фейсбук.

Вотът ще бъде внесен в четвъртък в деловодството на парламента, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова тв.

Вотът на недоверие ще се иска за цялостната политика на кабинета ”Орешарски", защото ако е само за определен сектор, "някой може да реши", че парламентарната опозиция харесвала дадена политика, а и самата процедура би девалвирала от "няколко поредни вота".

Вотът няма шанс да мине, защото БСП и ДПС все още разчитат на безрезервната подкрепа на "Атака".

Според Бойко Борисов обаче положителният ефект от всичко това ще бъде, че за пореден път "ще стане ясно, че "Атака” е партията, която крепи управлението на БСП и ДСП”.

Съюзът с "Атака", който БСП и ДПС по всякакъв начин се опитват да омаловажат, им носи и много негативи в европейски план, тъй като левите и либералите в Европарламента са против колаборация с крайните националисти.

Един от ефектите на провалил се вот на недоверие по цялостната правителствена политика е този, че през следващите шест месеца кабинетът ще е непоклатим от парламента, защото няма да може да се му иска недоверие.

Атаката на ГЕРБ срещу управляващите очевидно цели да укрепи позициите на партията като категорична опозиция. В началото на месеца ГЕРБ се опитаха и официално да се солидаризират с антиправителствения протест #ДАНСwithme, но ефектът бе по-скоро негативен, тъй като повечето участници в гражданските акции не приеха бившите управляващи като свои съюзници.

Разделителната линия пролича и от обясненията на Борисов и Цветанов за искания вот на недоверие към кабинета. Те не споменаха и дума срещу олигархичния модел на управление, за чийто символ бе възприет изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това назначение именно отключи нестихващия три месеца протест ДАНСwithme, чиито искания са оставка на правителството, операция "Чисти ръце" срещу олигархията и предсрочни избори преди края на годината.

Борисов и Цветанов изтъкнаха всевъзможни мотиви за оставката на кабинета "Орешарски", но нито веднъж не засегнаха темата за смесване на политическа власт и бизнесинтереси.

Преди седмици пък лидерът на ГЕРБ се предпази от възможността да назове Пеевски като част от олигархичния кръг на КТБ, за какъвто го посочи Станишев, след грандиозния гаф с назначаването му.

Според Цветан Цветанов проблемът на правителството е, че няма визия за дългосрочни и краткосрочни политики. ”Единствената опозиционна партия трябва да акцентира върху това, което не се случва в държавата. Ние сме задължени и пред нашите избиратели”, каза Цветанов.

По думите на Борисов пък няма сектор, в който това правителство да е направило нещо, не на базата на заемни пари. "Приходите намаляват, инвестициите намаляват, безработицата се увеличава", коментира още лидерът на ГЕРБ в Пловдив.

"Говорят абсолютни лъжи с харчене на нови пари за АЕЦ "Белене" с мотива, че ще правят нови проучвания", добави той. По думите му, управляващите са се отметнали от всичко, което са обещавали на изборите и по този начин са подлъгали народа.

"Подлъгаха народа, че ще увеличат данъци, ще премахнат лихвите по влоговете, неща, за които нас ни атакуваха от сутрин до вечер", каза още Борисов. Той не приема и това, което се дава в социалната сфера, защото то е с парите на другите българи. "Пълен провал - провал е и борбата с контрабандата", каза още Борисов. Според него приходите са много лоши. Това, което се отчита на база на еврофондовете - увеличение с 10%, това е от нашите проект, каза още лидерът на ГЕРБ.

По-рано този месец лидерът на ГЕРБ коментира, че евентуален вот на недоверие е обречен на неуспех. "При тази неестествена коалиция – "Атака", БСП и ДПС, вотът на недоверие няма да мине", каза тогава той.

Досега парламентарна практика на опозиционните партии е да се иска оставката на правителството за несправяне в определена област, след това в следваща, а едва след това да се поиска вот за цялостна политика. Такъв инструмент гарантира поне три големи политически дебата в пленарна зала. ГЕРБ обаче са решили дебатът да бъде наведнъж като по този начин половин година няма да могат да предизвикат подобна дискусия.

За да опонира именно на този аргумент и на редицата зададени въпроси във Фейсбук – дали, всъщност с този си ход Борисов не помага на БСП и ДПС, облекчавайки ги с липса на парламентарни дебати по политиките на управляващите, лидерът на ГЕРБ направи пояснение в социалната мрежа.

"Ако не поискаме вот на недоверие за цялостната политика на правителството и решим да искаме многократно такива, ще девалвираме вотовете на недоверие", написа той в профила си, без да става ясно какво има предвид под девалвация на парламентарната процедура.

По-късно през деня от Пловдив той доразви идеята си, давайки различна трактовка. "Много ми се искаше да чуем мнението и на други опозиционни партии, но не го чухме, затова решихме да внесем вот на недоверие към цялостната политика на правителството",обясни Борисов. По думите му, ако от партията подберат различни теми, за които да поискат вот на недоверие, ще бъдат упрекнати, че щадят някой от министрите или пък харесват някоя от политиките на управляващите.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева пък уточни, че няма пречка ако друга парламентарна група инициира акт на недоверие към управляващите по секторна политика, депутатите на ГЕРБ да застанат зад него. Тя не конкретизира коя би била тази парламентарна група.


Корнелия Нинова очаква подкрепа на "Атака"

От своя страна социалистите побързаха да потвърдят тезата на ГЕРБ още преди да се е стигнало до гласуване в пленарна зала.

На въпрос дали БСП, ДПС и "Атака" са консолидирани в подкрепата си към правителството на Пламен Орешарски, депутатът от социалистите Корнелия Нинова първо отговори категорично "да". След това уточни, че не може да говори от името на "Атака".

"Право на опозицията е да се готви за стъпката вот на недоверие, ние ще докажем, че няма основание", заяви в отговор депутатът от БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

Думите ѝ не останаха подминати от лидера на ГЕРБ, който ѝ отговори от Фейсбук. "Да, вотът е предварително обречен на неуспех поради това, че Тройната коалиция ( както сутринта и Корнелия Нинова заяви) е много консолидирана – БСП, ДПС и "Атака", написа още бившият премиер, но уточни, че въпреки това той ще изиграе много важна роля. Така формацията му отново щяла да покаже недъзите на управлението и да заяви, че не одобрява нито едно действие на правителството. "Ще консолидираме всички, които искат оставка и отново ще затвърдим факта, че това правителство се крепи само и единствено на гласовете на "Атака", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Не мисля, че има основание за вот на недоверие към правителството за цялостна политика, както и за конкретна сфера”, коментира и председателят на НС Михаил Миков.

БСП и социологическите проучвания – платена любов

"Ако е истина, че БСП са първа политическа сила, както сочат социологическите проучвания, те веднага биха направили избори, няма да се оставят на този ежедневен присмех от всички. Бих го онагледил със следния пример - това е все едно да си поръчаш любов и тя да ти казва, колко много те обича”, каза още Бойко Борисов, по повод социологически проучвания, които сочат преднина на БСП пред ГЕРБ.

На журналистически въпрос какво показват неговите лични проучвания, Борисов заяви, че когато хората видят какво правят от ГЕРБ, се радват много. Той изтъкна и други предимства на партията си: "Ние никога не си позволихме по време на нашата политическа кампания да обещаем цветя и рози, мед и масло, защото знаехме опасностите от гръцкия сценарий, знаем, че когато обещаваш пари и доходи на базата на заеми, това не е правилно”.

Споделяне

Още по темата

Още от България