ГЕРБ внесе искането си за

Вот на недоверие заради енергийния колапс и "политическата бухалка" ДКЕВР

Стойнев обяви, че мотивите описват резултатите от управлението на партията на Борисов

Депутатите от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента искането за вот на недоверие срещу кабинета, сн. БГНЕС

ГЕРБ внесе в петък в деловодството на Народното събрание искането си за вот на недоверие към кабинета за провал на правителството при управлението на българската енергетика. Това е четвъртият вот на недоверие, внасян от ГЕРБ срещу кабинета "Орешарски". Предишните три бяха по регионалната политика, инвестиционното проектиране и сектора "Сигурност".

От ГЕРБ обявиха, че вотът ще е тест за ДПС и декларираната от него проевропейска ориентация.

"Когато се говори за енергетика, надяваме се, че управляващите ще изразят подкрепа за правителството и ще осигурят кворум в залата", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. От БСП и ДПС обаче смятат да провалят вота като приложат прийомите на партията на Бойко Борисов и не осигурят кворум за парламентарното заседание по вота, което ще бъде насрочено точно преди изборите за Европарламент на 25 май.

 

Сред мотивите за вота са изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на НЕК, използването на ДКЕВР като "политическа бухалка" и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта "Южен поток", посочиха вносителите Димитър Главчев, Данаил Кирилов, Ивайло Московски и Десислава Атанасова.

 

Според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче мотивите описват синтезирано резултатите от управлението на ГЕРБ. "Те описват наследството си, което заварих, когато стъпих в длъжност - хроничен финансов дефицит, влошено финансово състояние на държавните дружества, несигурност, липса на финансови средства за инвестиционни и ремонтни дейности”, каза Стойнев, цитиран от агенция "Фокус". То обясни още, че новата енергийна стратегия на България била готова, но публичното ѝ обсъждане било оставено за след изборите, за да се "успокоят политиците". "Надявам се тогава ГЕРБ от да минат от деструктивни към конструктивни действия", допълни министърът.

 

Обявеното за миналия петък внасяне на вота на недоверие заради енергийната политика бе отложено с официалния мотив, че се чакат финансовите резултати на НЕК за миналата година, но стана ясно, че забавянето е по-скоро тактическо, след като държавната електрическа компания и икономическото министерство от седмици отказват да предоставят исканите от ГЕРБ данни, които освен това би трябвало да са публични.

 

"Въпреки всички пречки, които опитаха да ни наложат управляващите, ние сме твърдо на мнението, че българското общество трябва да разбере състоянието на сектора, а не е тайна, че той е в колапс", заяви депутатът Димитър Главчев и прогнозира, че изкуственото задържане на цената на тока в един момент ще доведе до шоково поскъпване или до нови заеми за държавата.

 

От ГЕРБ обясниха, че вотът ще даде възможност и за европейски дебат в парламента, преди европейските избори, тъй като в мотивите си са посочили още, че по проекта „Южен поток” има нарушаване на европейското законодателство. Главчев призова за участие в дебатите на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, който според опозицията бяга от предизборен дебат с водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Част от мотивите на опозицията са и писма до енергийното министерство от страна на Европейската комисия, подчерта Ивайло Московски. Според ГЕРБ тези писма представляват по същество откриване на наказателна процедура срещу България по енергийни въпроси. Тези писма са първата стъпка към процедура, смята той и изброи трите теми, засегнати в писмата - невъзможността на гражданите да избират крайните си доставчици на електроенергия, нарушеното европейско законодателство за "Южен поток” и зависимостта на ДКЕВР.

 

Самият Ивайло Московски обясни, че става дума за въпросници, на които Министерството на икономиката и енергетиката има два месеца да отговори, но според опозицията тези въпросници означават стартирана процедура. "Задължени сме да предоставим на българското общество този дебат и то да бъде арбитър - кой остави системата с достатъчно резерв и кой я съсипа за една година", обясни бившият транспортен министър.

 

Освен вота на недоверие от ГЕРБ са внесли и допълнително искане за свикване на извънредно заседание съгласно чл. 78 от Конституцията и правилника на Народното събрание, обясни Данаил Кирилов. По този начин опозицията се презастрахова от "процедурни манипулации" от страна на ръководството на парламента, подчерта той.

ГЕРБ са категорични, че председателят трябва да спази Конституцията и е длъжен да свика заседание не по-рано от три и не по-късно от седем дни след внасянето на вота, независимо от предизборната ваканция на Народното събрание.

 

По неофициална информация на Mediapool от четвъртък БСП и ДПС са измислили друг подход за саботиране на дебатите по вота. Ръководството на парламента ще спази правилника на НС и конституцията, но депутатите от двете парламентарни групи няма да бъдат в пленарна зала. Така, мнозинството планира да не се събере кворум за заседанието и всъщност дебати да не бъдат проведени.

Споделяне

Още по темата

Още от България