Вотът на недоверие: Дебат на празни обороти чия корупция е по-голяма

БСП вдигна скандал за отсъствието на Борисов, никой не пророни дума за Пеевски

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" започна със скандал заради отсъствието на премиера от пленарната зала, което даде основание на вносителите на вота от БСП да нарекат Бойко Борисов страхливец и за пореден път да поискат оставката му. Отсъствието бе извинено от председателя на парламента Цвета Караянчева с "международни ангажименти". След всеки от петте призива заседанието да бъде прекъснато, докато Борисов не се яви в залата, Караянчева обясняваше, че той "ще бъде уведомен за желанието на колегите от БСП". В крайна сметка премиерът така и не дойде в парламента.

"Оглушителното отсъствието на Борисов е самопризнание за вина за корупцията", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ така вотът по темата за корупцията в държавата е приключил преди да е започнал.

Другото оглушително отсъствие – и от пленарната зала, и от дебата, бе това на депутата от ДПС Делян Пеевски.

А Борисов беседва с руския посланик

Докато вървяха разправите в НС, правителствената информационна служба съобщи, че Борисов се срещнал с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Съобщението бе разпространено малко преди 14.30 ч., тоест, в разгара на дебатите по вота на недоверие.

Другият международен ангажимент на Борисов този вторник бе среща с посланика на Турция Хасан Улусой, която обаче се беше състояла още преди Народното събрание да се събере. След това пък бе оповестено, че Борисов е провел телефонни разговори с премиерите на Сърбия и Македония.

Разпространените кратки протоколни съобщения не дават основание да се сметне, че който и да било от тези "международни ангажименти" на премиера е бил толкова неотложен и съдбовен, че да му попречи да присъства на дебатите в Народното събрание.

От друга страна самите дебати протекоха в добре познатия стил на селска свада: размяна на обвинения кой е по-корумпиран, патетични декларации и обидни квалификации.

Нинова: Рано или късно, който краде, ще лежи в затвора

Мотивите на БСП да иска оставката на кабинета, представени от зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков, са примери като пробитата система на приходните агенции, подкупи за печелене на обществени поръчки, ремонтът на НДК, влизането на бежанци през оградата на границата с Турция, скандали като "Кумгейт", "Суджукгейт" и др.

"Уважаеми български граждани, правим този вот на недоверие за вас", обяви от трибуната Корнелия Нинова и продължи: "Всеки от вас е свободен да подкрепя БСП, ГЕРБ, ОП, "Воля", ДПС, но всеки от вас е срещал в живота си корупцията. Този вот не е само на БСП. Той е на майките на децата в София, които не са си платили и не са в онзи списък за детските градини с предимство. Той е за работниците, които не са си получили заплатите, но работодателите ще се измъкнат от отговорност, защото са си платили, на когото трябва или са близки до властта. Той е на собствениците на малки и семейни фирми, които няма да получат обществена поръчка".

Нинова обеща, че рано или късно, който краде от хората ще лежи в затвора, и че България ще стане нормална държава.

"Краде се, купува се послушание и мълчание. Ако не искаш да бъдеш купен - бият. Усъвършенстват се, модернизират се, защото светът се модернизира. Помните ли как Бойко Борисов управляваше митниците преди години? Простичко – с телефони", каза Нинова и припомни случая "Ало, Ваньо". След което обясни, че сега директно и "модерно" се манипулира електронната система на митниците.

БСП се скри зад избирателите си, които не са корумпирани

"Уважаеми българи, след малко ще чуете от трибуната едно изречение, което не би трябвало никога да се изрича в демократична държава член на ЕС. А то ще бъде "БСП няма право да говори за корупция". Не, има, защото зад тези 80 социалисти, стоят 1 млн. българи. Вие не можете да кажете на 1 млн. българи: "Няма да говорите", продължи Нинова.

По думите ѝ управляващите ще се опитат да отнемат на социалистите правото да бъдат водач на борбата с корупцията, но те няма да го позволят.

"Ние имахме възможност да станем част от корупцията - ние не искаме да споделяме с тях трапезата. Искаме да сменим модела, 28-годишния модел на управление на България", обяви Нинова.

Цецка Цачева: Спекулирате с данни

След нея думата взе правосъдният министър Цецка Цачева: "Да се твърди, че няма воля за борба с корупцията, че нищо не се прави, че няма политики, е дълбоко невярно твърдение".

Цачева цитира последното изследване на "Евробарометър", според което гражданите на много други европейски държи също сочат, че при тях има корупция.

"Вие спекулативно извеждате определени данни, за да повтаряте една спекулативна теза", обърна се тя към БСП. По думите ѝ правителството полагало големи усилия, пример за което били антикорупционният закон и променените в НПК. Друг пример били предизборните платформи на ГЕРБ и БСП – там социалистите не споменавали нито един път системната борба с корупцията.

ДПС към БСП: Ето защо бяхме против вотът да е на тази тема

Лъчезар Иванов от ГЕРБ се включи в дебата с възхвала на премиера, който по думите му е държавник, превърнал се в международен фактор. "Силата на нашата партия е в лидера Бойко Борисов, който без страх разкрива всички корупционни схеми и ги предава на прокуратурата", заяви депутатът в дълго слово.

Това накара Йордан Цонев от ДПС да се обърне към депутатите от БСП с припомнянето, че затова движението е било против общата формулировка за искане на оставка на правителството. По думите му именно заради нея са възможни подобни "есета" от парламентарната трибуна, а толкова важна тема като корупцията се принизява.

Делян Добрев разкри връзките на Елена Йончева с КТБ

Очаквано няколкомесечната словесна схватка между депутатите Делян Добрев (ГЕРБ) и Елена Йончева (БСП) се пренесе и в този дебат. От трибуната Добрев уличи Йончева в преки връзки – чрез офшорна фирма - с фалиралата КТБ и нейния бивш собственик и днешен обвиняем и изгнаник в Сърбия Цветан Василев.

Валери Симеонов: Нинова не е Тереза Мей, а Анита Мейзер

По-нататък дебатът продължи предимно с взаимни нападки и обиди. От ГЕРБ обвиняваха БСП в комунизъм, а социалистите изчетоха имената на депутатите от партията на Борисов, които са били членове на БКП.

Кулминация на т.нар. дебат стана изказването на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. "Това, което извършвате в момента, е поредната свинска опашка, с която унищожавате всичко здраво в БСП. И вместо в една българска Тереза Мей, вие се превръщате в една политическа Анита Мейзер", обърна се той към Нинова и взриви залата.

Мейзер бе осъдена за убийство по непредпазливост на съпруга си, когото вързала със свински опашки по време на сексуална игра.

Симеонов определи вота като "фалшив, жалък и унизителен". Страх ви е от загуба на политически идеи, обърна се той към левицата, след което подхвана и ДПС: "Когато става дума за управление, в главите ви винаги фигурират схеми и сделки и не можете да допуснете, че има хора, за които тези неща не важат". Нека бъдем по-сдържани, докато мине председателството - после ще си разчистваме сметките, допълни Симеонов.

От БСП веднага поискаха той да бъде наказан заради обидните квалификации, но от ГЕРБ отвърнаха, че според правилника на НС може да бъдат санкционирани само депутатите.

"Щом не можете да го изгоните, можехте поне да му направите забележка за тази цинична обида", взе думата Йордан Цонев (ДПС). И поиска Симеонов да бъде порицан и за "менторския тон, с който говори това недоразумение към една партия, която има заслуги за спасяването на етническия мир, за стабилността в България, за членството ни в ЕС и НАТО".

ДПС: Не може да има борба с корупцията заради националистите

Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ обяви, че подкрепят вота на недоверие.
По думите му ГЕРБ се стреми да бъде типична демократична партия, а националистите са сбор от стремящи се към властта популистки организации.

"При тази ситуация ние не просто подкрепяме вота на недоверие за корупцията, а посочваме първопричината – средата, която генерира корупция и некомпетентността на управляващите да управляват в съвременните условия", каза Карадайъ. След което повтори позицията на ДПС за необходимостта от ускорени реформи и програмно правителство.

Цветанов: Сега в България идват европейски лидери

Накрая председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов констатира, че днес страната ни стои много по-добре, отколкото при управлението на БСП, че сега тук идват европейски лидери.

Той напомни за разкритията на колегата му Делян Добрев, че депутати от БСП са били посетители в КТБ. И допълни, че на този фон социалистите упрекват ГЕРБ, че са подкрепили промените, внесени от ДПС, в закона за банковата несъстоятелност.

Вие от БСП сте най-добри в корупцията

Зам.-председателят на ГЕРБ показа и данни на Центъра за изследване на демокрацията, свързана с корупционните усещания от 1999 г. до 2016 г. , обобщавайки: "вие сте най-добри в корупцията".

Когато на власт е БСП, контрабандата е с най-високи нива, при ГЕРБ данните падат веднага надолу, отбеляза той.

"Вие твърдите, че България има 83% корупция, а по време на вашето управление са били 96%, което пропуснахте. Уважаеми колеги, когато искате да черните държавата, просто се съобразявайте с това, което се полага като усилия, за да се вижда какви са резултатите в борбата с организираната престъпност", каза още Цветанов.Гласуването на вота на недоверие ще бъде в четвъртък сутринта. Засега само БСП и ДПС са обявили, че го подкрепят, което значи, че той ще е неуспешен, тъй като двете партии имат общо 105 депутати, а за да падне правителството, са нужни 121 гласа. ГЕРБ и "Обединените патриоти" очаквано ще подкрепят правителството си, а против вота ще гласуват и депутатите на "Воля".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?