Вотът на недоверие – по неясна тема, точно преди председателството

ДПС откри провал в ресорите на вицепремиерите Симеонов и Каракачанов

Вотът на недоверие – по неясна тема, точно преди председателството

Твърде вероятно е първият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" да не бъде директно заради корупцията, както анонсираха от БСП. След първите официални преговори с ДПС, проведени в сряда, депутати от двете партии заявиха още няколко теми: национална сигурност и отбрана, демографска политика и здравеопазване. От следващите срещи между БСП и ДПС ще стане ясно какъв все пак да е фокусът на атаката срещу правителството, като се има предвид разминаването в целите им – за социалистите приоритетна мишена е партия ГЕРБ, а за ДПС – "Обединени патриоти".

Единственото сигурно е, че дебатът и гласуването по вота на недоверие ще е след приключването на бюджетната процедура, т.е. - между 10 и 20 декември. През това време хората ще се готвят за посрещането на Коледа, а правителството – за старта на първото българско европредседателство от началото на януари.

"По тайминга имаме разбирателство - това е първата новина за днес", обяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев, който участва в излъчения от партията преговорен екип с БСП.

Въпреки че поканата за разговорите дойде от БСП, която фиксира предварително темата "корупция", от лаконичните изявления на двете формации стана ясно, че ще избират между четири теми - корупция, национална сигурност и отбрана, демографска политика и здравеопазване, тъй като във всички области можело да се открие корупция.

ДПС се прицели в ресорите на националистическите вицепремиери

От обясненията на Цонев се разбра, че ДПС настояват вотът на недоверие да бъде заради провал в демографската политика – ресор, попадащ под контрола на вицепремиера от ОП Валери Симеонов.

Другият вицепремиер на националистите – Красимир Каракачанов, пък отговоря за националната сигурност и отбраната.

Основна битка на лидера на БСП Корнелия Нинова обаче е срещу "модела ГЕРБ", който според нея е модел на "паралелната държава" и корупцията.

Ако много държат да изобличат ГЕРБ за корупция, БСП могат да внесат и сами вот на недоверие за провал в борбата с корупцията, без да размиват темата с демографска политика и сигурност, както предлага ДПС. Източници на Mediapool от БСП обаче коментират, че е много вероятно да отстъпят и темата да не е "корупция".

БСП: Търсим подкрепа за сваляне на кабинета, мотивите ще се уточняват

Зам.-шефът на депутатите от БСП Жельо Бойчев не коментира нищо по същество, освен дежурните лозунги.

"Водената от това правителство политика е вредна и опасна за страната", каза той и уточни, че вотът на недоверие няма да бъде за цялостна политика, тъй като така опозицията няма да може да внася нов в следващите шест месеца.

"Гласовете, което имаме в зала, не стигат. Ще търсим широка подкрепа и в парламента, и в българското общество, за да спечелим и да свалим правителството от власт", каза още Жельо Бойчев.

По думите му мотивите за вота ще бъдат "уточнявани допълнително".

Мнозинството (ГЕРБ и ОП) имат 122-ма народни представители, а за да падне правителството, са нужни поне 121 гласа, каквито БСП и ДПС нямат, дори с подкрепа на "Воля".

Защо ДПС са против вотът да е директно за корупция

Представители на ДПС признаха пред Mediapool, че като цяло не са склонни да подкрепят вот на тема "корупция", защото "е малко странно едни политици да искат оставка на други политици за корупция".

Самата Корнелия Нинова заяви преди две седмици пред пленума, че "корупцията е във всички партии".

"В България, където се бръкне, ще изскочи корупция – рискуваме вотът и аргументите да се обърнат и срещу нас", коментираха неофициално от ДПС. Според тях може "корупционният елемент" да бъде разобличаван във всеки един сектор поотделно.

"Ето, БСП искат да се говори за национална сигурност, най-вече, за да рекламират и филма на Елена Йончева за оградата на границата – ами тук има корупция. Ние настояваме за демография – хората напускат България, защото са бедни – то пак е корупция", твърдят от ДПС.

"Не може европредседателството да бъде извинение за оцеляването на правителството", казват и двете опозиционни партии по повод упреците от страна на управляващите.

Както коментира премиерът Бойко Борисов преди дни, целта на вота на недоверие била "докато сме във фокуса на Европа, да се изговорят всички глупости, които на някого му дойдат на акъла"

Взаимни подозрения

Разбира се, преговорите не минават без обичайните подозрения между преговарящите. Социалистите смятат, че ДПС може да "изнудват" ГЕРБ за позиции. А пък от движението обвиняват БСП, че искат да си пишат само медийни активни активи, демонстрирайки опозиционнност.

"Ако толкова искаха да покажат, че са против корупцията, да се борят с нея и прочие – трябваше преди три седмици да водим тия разговори, когато се тресяхме от гейтове. Тогава обаче БСП предпочете да си рови в пъпа на партиен конгрес и Нинова да си вдига акциите – ето затова няма как да бъдат толкова водещи в процеса", казаха от ДПС.

Ще бъде търсена и подкрепа от пропукващата се група на "Воля"

Разговорите с ДПС продължават и следващата седмица. На такива се очаква да бъде поканена и парламентарната група на "Воля". Социалистите възнамеряват да се видят с тях в четвъртък, а по-нататък да има и общи срещи между трите формации.

Неофициалната информация до момента е, че част от депутатите на "Воля" са склонни да подкрепят вота на недоверие, но в партията на Марешки искат да бъдат смятани по-скоро за десни, отколкото за близки до левицата и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България