Вотът на недоверие срещу Юнкер бе отхвърлен с внушително мнозинство

Жан-Клод Юнкер

Европейският парламент (ЕП) отхвърли с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 "въздържал се" вота на недоверие срещу Европейската комисия.

Вотът бе внесен от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими евродепутати, а гласуването бе в четвъртък.

Резултатът показва повишена подкрепа за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, тъй
като ЕП избра комисията на 22 октомври с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 въздържали се.

Мотивите за вота срещу ЕК бяха разкритията за данъчната политика на Люксембург, чийто министър-председател за 18 години бе Юнкер до изборите за ЕП през май тази година и определянето му за председател на ЕК.

Правилникът на ЕП предвижда възможност за внасянето отново на вот на недоверие към комисията, но евродепутати вече коментираха, че това би било несериозно, ако
Юнкер оцелее на поста си при гласуването на 27 ноември, както се случи.

Вотът на недоверие беше иницииран, след като в началото на ноември Международният консорциум за разследваща журналистика съобщи, че Люксембург е сключил данъчни споразумения с 340 международни компании като "Епъл", "Амазон", "Икеа", "Пепси", "Хайнц", "Веризон" и "Ей Ай Джи", за да минимизират данъците си, лишавайки европейските държави от данъчни приходи в размер на милиарди евро.

В хода на дебата, състоял се в началото на седмицата, по вота на недоверие, състоял се на 24 ноември, крайнодесните евродепутати обвиниха Юнкер, че е лично отговорен за обедняването на други страни за сметка на своята и че е спомогнал за изграждането на една Европа на измамите и алчността.

Жан-Клод Юнкер отвърна, че системи за данъчни облекчения действат не само в Люксембург, а в още 22 страни от ЕС и поради тази причина е предложил реформи, които да предотвратят подобни дисбаланси занапред. Консерваторите го предупредиха да не използва скандала като повод за данъчна хармонизация, крайнодесните обявиха, че да му поверят подобни реформи ще е все едно да дадат на Ал Капоне комисията по етика, а крайнолевите настояха за анкетна комисия в Европейския парламент.


След тези изказвания Жан-Клод Юнкер настоя името му да не бъде свързвано с практика, която е съществувала в редица страни, и да не се поставят под въпрос твърдите му намерения да работи срещу избягването на данъци и нелоялната данъчна конкуренция. Още по време на дебата той получи подкрепа от християндемократите, социалистите и либералите, което му гарантира успех при гласуването в четвъртък.

След като вотът на недоверие бе преодолян с голямо мнозинство, Европейската народна партия, чийто член е Юнкер, определи този резултат като вот срещу политици като Найджъл Фараж и Марин Льо Пен, които го инициираха. Председателят на парламентарната група на партията Манфред Вебер коментира, че силната подкрепа за Юнкер е показател за необходимостта от реформи и силна комисия. Евродепутатът от Люксембург и бивш заместник-председател на Еврокомисията Вивиан Рединг определи вота като "крещящ провал за еврофобите".


От групата на социалистите също приветстваха показателния резултат, като подчертаха, че сега е време за конкретни действия срещу избягването на данъци.

По време на гласуването крайнолевите от Европейската обединена левица издигнаха плакати против данъчните измами и превръщането на определени страни в данъчен рай. Жан- Клод Юнкер вече обеща действия в тази посока, които да включват повече данъчна хармонизация и обмен на данни между страните от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа