Вотът очаквано отхвърлен

Вотът очаквано отхвърлен

Поисканият от опозицията вот на недоверие към правителството за политиката му в образованието очаквано бе отхвърлен при гласуването във вторник. В подкрепа на вота бяха дадени 61 гласа, против него – 160, един независим народен представител се въздържа.

В парламента като никога бе пълно с депутати, като в залата присъстваха 222-ма народни представители.  Левицата бе мобилизирала всичките си хора и цялата парламентарна група, включително и рядко появяващи се депутати дойдоха да дадат отпор на вота. В залата присъстваха премиерът и по-голямата част от правителството.

Както винаги, в парламента не бе лидерът на коалиционния партньор на левицата – ДПС, Ахмед Доган. Не счете за нужно да даде рамо на премиера и другият му партньор – лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. .  

В подкрепа на вота гласа си дадоха депутатите от ОДС, ДСБ, Атака, БНС и девет независими депутати. Против гласуваха управляващите от Коалиция за България, НДСВ и ДПС.

Това е третият вот на недоверие към правителството, поискан от опозицията и отхвърлен. Предишните бяха за политиката при бедствия и аварии и за здравеопазването.

След гласуването премиерът Сергей Станишев използва от трибуната странни сравнения, за да илюстрира колко хубави неща е направило неговото правителство за подобряване на живота на хората. Той размаха петдесетолевка и монета от 50 лева от времето на високата инфлация от деветдесетте години на миналия век и попита какво може да се купи със сегашните 50 лева и какво е можело да се купи с 50 лева някога. Това бе доста невярното внушение, че неговото правителство едва ли не е увеличило покупателната способност на лева.

Според премиера вот като този сплотява коалиционните партньори, защото е насочен към ресор, държан от НДСВ. Няколко пъти той повтори, че образованието остава приоритет на правителството и че то няма да позволи икономически дисбаланс и криза.

Вотът бил безпрецедентен, защото се провеждал в предизборна обстановка и в условията на учителска стачка. Станишев благодари на учителите, защото с протеста си предизвикали дебат за образованието.

В кулоарите на парламента Иван Сотиров от ОДС заяви, че управляващите не са дали конкретен отговор както ще се прави в образованието и как ще се справят със сегашната криза. Според него премиерът се крил като плъх един месец от учителите и в целия дебат правителството вместо да каже какво ще прави, е обяснявало колко е застрашена стабилността на страната.

Според депутата от ОДС президентът е извлякъл най-много ползи от стачката и кризата, като на няколко пъти е свиквал на показни срещи синдикатите и протестиращите учители.

Екатерина Михайлова от ДСБ каза, че управленската некомпетентност на правителството се е сблъскала с обществения интерес. По думите ѝ тристранната коалиция не е видяла причините за кризата и не е поела отговорност за това, че децата не ходят повече от месец на училище.

Според ДСБ никой не е спечелил от вота на недоверие и най-малко това са правителството и подкрепящите го партии. Не са спечелили нито учениците, нито техните родители, нито учителите им.

„Призивите учителите с мизерните им възнаграждения да затегнат коланите заради общото благо, показаха тежката морална криза на управлението на страната”, каза още Михайлова.

От ДСБ предупредиха, че управляващите възнамеряват да замразят финансирането на образованието през следващата година и затова ДСБ ще продължат дебата за българското училище и по време на обсъждането и приемането на бюджета за 2008 г.      

 

 

 

Споделяне

Още от България