Вотът в чужбина мина с протести срещу двойното здравно осигуряване

В деня на изборите българи, живеещи в чужбина, протестираха срещу плащането на здравни осигуровки на две места – в страната, където живеят, и в България към Здравната каса.

В момента българите в чужбина плащат здравни вноски и у нас, въпреки че се осигуряват и в страната, която живеят. Протестът се организира от Съюза на българите по света "Бъдеще".

Няколко десетки души протестираха пред българските посолства в Париж, Виена, Бон, Малта, Рим, Брюксел и Токио. Те настояват да отпадне здравното осигуряване по гражданство и да се премахнат задълженията им за периода 2000-2007 година.

Въпреки желанието на протестиращите, служители от българските посолства отказаха да приемат представители, които да поставят исканията на демонстрантите.

По същото време в първия вот за евродепутати в чужбина гласуваха 2652 българи, като най-много са в Брюксел – 383, според данни на ЦИК към 17 часа. За вота общо бяха открити 38 избирателни секции.

Гласувалите в Париж са 326, във Виена -190, в Хага – 170, в Мадрид – 189, в Атина – 160. Вотът за български депутати в Европейския парламент приключи в Пекин, където пред урните са се явили 20 души.

Най-късно ще приключи изборният ден в Португалия - около 21 часа българско време. За тези избори няма разкрити изборни секции в Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?