Вотът за лидер на БСП е валиден, активността мина 50%

Изборният ден приключи, резултатите ще са ясни в неделя

Скрийншот БНТ

Вотът за избор на лидер на БСП приключи. Границата от над 50 гласували беше премината, а името на това кой ще бъде начело на социалистите се очаква да стане ясно в неделя.

В надпреварата се включиха четирима кандидати -  настоящият лидер Корнелия Нинова, Кирил Добрев, смятан за човека на Делян Пеевски и Бойко Борисов, и депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков.

Гласуването премина на фона на обвинения за нарушения.

Изборният ден приключи в 19 часа, а резултатите трябва да бъдат обявени до 48 часа, съгласно правилата.

От партийната ЦИК съобщиха, че активността към 15 часа е била 56.1% или 45 435 социалисти. 

Чак в средата на изборния ден стана ясно колко точно за членовете на БСП - 80 901. Бройката бе обявена от партийната ЦИК, но с уговорката, че социалистите може да се окажат по-малко. "Общинските и районните комисии трябва да заличат починалите и напусналите до изборния ден. Може би с малко ще бъде по-ниска бройката от това число, но не вярвам да е съществено по-ниско", каза шефът на ЦИК на БСП Емил Войнов.

Един от основните въпроси обаче е именно този с броя на социалистите. До началото на изборния ден от Централната комисия по прекия избор не бяха изисквали от общинските комисии информация за окончателния брой на избирателите по места. Оправданието гласи, че по правилник броят на членовете ще стане окончателно ясен едва след провеждане на вота. От вътрешната опозиция в партията обаче от месеци подозират, че неправомерно се заличават социалисти, за да се намали бройката на имащите право на глас. Към 31 декември 2019 г. по данни на местните структури социалистите са били малко над 84 000.

Спорът около броя социалисти с право на глас не е самоцелен. Причина да се превърне в централна тема е това, че резултатите от вота е бъдат признати само ако са участвали над 50% от имащите право на глас. Според партийната цик обаче тази активност е мината още следобед. 

За да бъде избран даден кандидат на първи тур, той трябва да получи повече от половината от гласовете на участвалите във вота. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Първоначално кандидатите бяха петима, но Георги Тодоров подаде декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му бе заличена. Той мотивира решението си с това, че изборът е предрешен. По-рано тази седмица пък Жаблянов и Янков призоваха за бойкот на вота. 

Основните конкуренти за председателския пост са сегашният лидер Корнелия Нинова и зам.-председателят в партията Кирил Добрев. И хората около Нинова, и вътрешната опозиция прогнозира, че именно тя ще спечели поста. Според едните причината е, че хората я харесват, а според другите - тя манипулирала бройката на членовете. Доскоро Добрев беше от близкия кръг на Нинова, но през последната година отношенията охладняха и сега той открито я критикува. 

Сигнали за нарушения

Около 50 са получените жалби, съобщиха още партийната избирателна комисия. Част от тях са за сменени изборни помещения и по-късно започнало гласуване. Има и такива, че общински съвети не са разгласили графици на мобилни секции.

"Има и жалби относно сменени изборни помещения. При извършените проверки се констатират, че подмяната на помещения в съседни такива или дори гласуване пред самите помещения се е наложило поради обстоятелство, че кметове и кметски наместници, които не са от БСП, са нарушили предварителните споразумения и не са дали достъп до уговорените помещения за гласуване, които са били своевременно разгласени", обясни на пресконференция зам.-председателят на комисията Румяна Сидерова.

Според Войнов тези нарушения не могат да повлияят на изборния резултат. "Сами видяхте, най-съществените бяха споменати пред вас. Виждате, че те не са нарушения, които могат да повлияят на изборния резултат", каза той.

По-рано Кирил Добрев обяви че, "има доста сигнали от сутринта" и екипът му вече е изпратил много жалби.

"Например имаме рекордьори, които за 22 мин. от 7.00 до 7.22 часа са гласували 30 човека. Това са някакви гении, които за 40-42 секунди всеки един е попълнил ЕГН-то си, гласувал е и е излязъл", посочи Добрев. В общи линии усвоихме всички практики, които не трябва да се случват, коментира той.

Добрев коментира и мобилните секции. Според него и това "също ще бъде някакъв рекорд за Гинес", при който една кола трябва да обиколи 419 адреса във Варна. "Тази кола трябва да обиколи за един ден 419 адреса. Според вас има ли ги тези хора?", попита той.

Днес е ден за гласуване, всичко останало ще го мислим довечера, добави кандидатът за председателския пост. 

"Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат", заявиха по-рано тази седмица Жаблянов и Янков.

Според тях прекият избор блокира партията с растящо вътрешно противопоставяне. Двамата алармираха, че действията на ръководството водят до извода, че се налагана само кандидатурата на Корнелия Нинова в разрез с предварително заявените намерения.

Посочените от тях опасности за фалшифициране на избора многократно бяха изтъквани от опозицията, която изрази недоволството си още при непрозрачния начин, по който бяха регламентирани правилата за гласуване.

Избирателните секции в страната бяха 1140. Предвидени бяха три вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилната ще се движи по график между малки населени места. Въпреки уверенията за запечатване с тиксо, червената ЦИК не успя да убеди опозицията, че при пренасянето на бюлетините в подвижните секции няма да се стигне до манипулиране на съдържанието им, а вотът на мобилните гласуващи няма да бъде контролиран.

Още критики

Евродепутатът Елена Йончева, която допреди година се смяташе за изключително близка на Корнелия Нинова също критикува организацията по избора на пресдател.

"За първи път в БСП няма дебат, тези избори са много странни и мисля, че след тях ще започне големият дебат Какво се случва в БСП? Не е въпросът кого ще подкрепиш, въпросът е кой с каква платформа излиза на тези избори. Няколко дни преди изборите няма избирателни списъци. Това е абсолютно безпрецедентно. Няма парламентарен дебат. Г-н Борисов е този, който бягаше от парламентарен дебат. Не искам БСП да върви по стъпките на г-н Борисов и да се превърне в подобна партия. Не разбирам например защо БСП трябва да се присъединява към протестите, това е най-голямата опозиционна партия, тя трябваше отдавна да води тези протести, да изкара хората на улицата, да ги поведе. Защо това не се случва? Защото хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията", каза Елена Йончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България