Вотът за президент на Турция пак се провали, Гюл се оттегля

Вотът за президент на Турция пак се провали, Гюл се оттегля

На 6 май турският парламент не успя за втори пореден път да избере свързания с ислямистите външен министър от управляващата партия Абдуллах Гюл за президент, след което той оттегли кандидатурата си.

Вотът бе обявен за невалиден заради бойкота на опозицията.

От този момент не може да става въпрос за моята кандидатура, заяви Гюл.

Председателят на меджлиса (турския парламент) Бюлент Арънч каза, че след като бяха извършени две отделни поименни преброявания, съвсем малък брой гласове не достигнал за необходимия кворум от две трети (367 депутати) заради бойкота на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, чийто депутати не се явиха в залата. Управляващите разполагат с 350 места в парламента.

Сега на дневен ред пред управляващата Партия на справедливостта и развитието са предсрочните парламентарни избори, насрочени за юли.

Партията освен това предлага занапред президентът да се избира пряко, а не от парламента.

Миналата седмица Конституционният съд на страната отмени първия тур на изборите за президент с единствен кандидат Абдуллах Гюл, след като парламентът отново не събра кворум за вота.

Управляващата партия определи случилото се като “изстрелян куршум по демокрацията”. Председателят на партията и премиер на страната Реджеп Таийп Ердоган призова за предсрочни общи избори на 22 юли и предложи реформа.

Той поиска президентът да получи право на два мандата от по пет години, вместо сега предвидения един седемгодишен мандат. Премиерът освен това предлага мандатът на парламента да е четири вместо пет години.

Ердоган смята, че президентът трябва да се избира от народа, а не от парламента.

В събота стотици хора се включиха в протестните митинги в западната част на Турция, настоявайки Гюл да се оттегли, за да се гарантира светският характер на турската политическа система.

Сега ключовият въпрос е кой ще е новият кандидат на управляващата партия и дали тя ще търси компромисна фигура, несвързана с политическия ислям, отбелязва ББС.

Президентските избори изкараха наяве дълбокото разделение между секуларистите и поддръжниците на управляващата проислямистка партия на Ердоган.

Турската армия, която през годините се утвърди като страж на секуларистката конституция, се обяви твърдо срещу кандидатурата на Гюл, опасявайки се, че така ислямистите ще заселят влиянието си в държавата.

Гюл отхвърли тези опасения и обеща да се придържа към завещаните от Ататюрк републикански секуларистки принципи, ако бъде избран за президент.

Тези обещания обаче не бяха достатъчни, за да спрат последвалите протести, в които се включиха стотици хиляди хора със секуларистки убеждения.

В демонстрациите, проведени миналата седмица в Анкара и Истанбул, участваха над 1 милион души.

Мандатът на настоящия президент Ахмет Сезер изтича на 16 май.

Споделяне

Още от Балкани