Вотът за здравеопазването очаквано не мина

Вотът за здравеопазването очаквано не мина

Поисканият от опозицията вот на недоверие към правителството по проблемите на здравеопазването очаквано бе отхвърлен при гласуването му в петък. От 224 присъстващи в залата, 163 гласуваха против, 60 подкрепиха вота и един се въздържа.

Цялата опозиция плюс депутатът от НДСВ Лъчезар Иванов подкрепиха вота, НДСВ, ДПС и Коалиция за България го отхвърлиха, като социалдемократът и коалиционен партньор на БСП Николай Камов се въздържа. И Иванов, и Камов преди това бяха дали сигнали, че ще гласуват различно от парламентарните групи, към които принадлежат. Иванов – поради намерението си да напусне парламентарната група на НДСВ, което той направи веднага след гласуването, а Камов – в качеството му на вътрешна опозиция в левицата, за каквато той определя себе и своята Партия Социалдемократи .  

След гласуването трима депутати от управляващата коалиция обясниха отрицателния си вот с мотива, че правителството нямало алтернатива и можело да проведе здравната реформа и че опозицията е целяла евтин популизъм с искането си за вота.

Росица Янакиева от Коалиция за България каза, че е гласувала против, защото не смятала, че здравеопазването е по-лошо отпреди четири, шест или осем години. Костадин Паскалев от левицата определи дебата по вота като полезен, защото поне са били дефинирани основните проблеми в здравеопазването и са били очертани необходимите мерки за оздравяване на системата. По думите му това са адекватна мрежа от здравни заведения, гарантиращи здравната услуга, постигане на баланс между размера на здравната вноска и коректното формиране на цената на всяка здравна услуга, провеждане на адекватна политика при ценообразуването на лекарствените средства.

Паскалев изрази съжаление, че опозицията не е демонстрирала самоуважение, което е необходимо, за да бъде уважавано и Народното събрание като институция, и затова е гласувал против вота.

Фатме Илияз от ДПС обясни отрицателния си вот с това, че по време на дебатите е чула само голи популистки послания и клевети. И тя каза, че сегашното управляващо мнозинство нямало алтернатива.

Николай Камов мотивира въздържането си от гласуване с това, че не желае да е против правителството, но същевременно и не се противопоставя категорично на аргументите на опозицията.

Гласа си в подкрепа на правителството даде и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той дори направи коментар пред журналисти, което не се случва често, че основната цел на опозицията с този вот на недоверие към правителството е била да изпробва коалиционното единство. Би било глупаво човек да допуска, че вътрешнокоалиционен проблем би се отразил на вота на правителството, това означава безотговорност, допълни той.

Лъчезар Иванов напусна ПГ на НДСВ заради партията на Борисов

Депутатът Лъчезар Иванов обяви в кулоарите на парламента след края на гласуването на вота за недоверие, че напуска групата на НДСВ и става независим депутат. Той потвърди, че е подкрепил вота, както бе обявил по време на дебатите.

още 

Дискусията за здравеопазването тепърва започва на много високо равнище, каза още той. Има проблеми, но големият проблем беше да ги дефинираме на ясен език и донякъде успяхме, смята той. Доган посочи, че здравеопазването не е сектор, който може радикално да се променя, тъй като рефлексът винаги е негативен, и затова управляващите са поставени в деликатно положение.

Според Конституцията както държавата трябва да осигури минималния пакет здравни услуги за всеки гражданин, така и всеки гражданин трябва да има избор, коментира Доган. Според него не може само една здравна каса да ни поставя пред свършен факт. Доброволните фондове всъщност дават възможност за такъв избор и мисля ,че това ще бъде много добро начало да се изравним с европейските стандарти, смята лидерът на ДПС.

Станишев: Опозицията тества единството на коалицията

Вотът на недоверие към правителството беше полезен, защото се видя, че опозицията не предлага истинска алтернатива на политиката, която провежда мнозинството в сферата на здравеопазването, заяви след гласуването министър-председателят Сергей Станишев от трибуната на парламента.

Той благодари за оказаната подкрепа на правителството и обясни, че кабинетът се е запазил, защото на страната е необходима политическа стабилност.

Премиерът увери, че коалицията има ясна политика, но има и въпроси, които са спорни и ще бъдат решени в диалог.

Опозицията целеше да тества дали мнозинството е политически единно и се опита да вбие клин, но не се получи, защото и трите политически сили в управляващата коалиция разбират своята отговорност пред България, каза Станишев.

Премиерът съобщи, че до края на март ще бъде готова дългосрочна стратегия за модернизация на българското здравеопазване.

ДСБ ще изпрати на управляващите предложенията си за здравни промени

Парламентарната група на ДСБ ще изпрати своите предупреждения за погрешните здравни политики и своята алтернатива до премиера, здравния министър, ръководителите на парламентарните групи на управляващите и на всеки депутат, заявил от трибуната, че опозицията не предлага алтернатива. Това каза след вота в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Иван Костов.

Дебат по здравеопазването не се получи, поради неспособността на управляващите да отговорят на конкретно поставените въпроси от опозицията, коментира Костов. Управляващите отговориха с нападки за здравната политика отпреди 8 години и с псевдоотчет на министъра на здравеопазването, добави той.

Все пак министър-председателят обеща до края на март дългосрочна стратегия за здравеопазването, посочи Костов. Политически предпоставки за това обаче няма, добави той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?