Проучване показва:

Воюващите помежду си медийни групировки еднакво положително "обгрижват" премиера

Налаганият образ на властта се разминава драстично с оценката на обществото за нея

Воюващите помежду си медийни групировки еднакво положително "обгрижват" премиера

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина. Това се отнася и до враждуващите помежду си медийни групировки, които единодушно "обгрижват" премиера повече като негови пиари, отколкото като медии.

Това сочат данните на Лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация", представени в понеделник в София.

Министър-председателят Борисов присъства в медиите четири пъти повече от президента Плевнелиев. Публикациите за Борисов за периода януари - май са 3670, двойно по-малко има вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев - 1234, Георги Първанов - 1224, Симеон Дянков - 980, и Росен Плевнелиев - 903.

Изпълнителният директор на фондацията "Медийна демокрация" Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Според последното проучване на "Алфа рисърч" оценката на Борисов в обществото е 36 процента в положителна посока и 33 процента в отрицателна. Подобна е ситуацията и при Росен Плевнелиев, който получава 35 процента одобрение и 37 процента неудовлетворение.

В медиите обаче положителните публикации са пет пъти повече от отрицателните, посочи Орлин Спасов.

Независимо, че отделните пресгрупи воюват помежду си, те продължават да пишат положително за премиера, коментира още Орлин Спасов. Според него медиите "напомпват" публичните образи на политиците и голяма част от тях директно работят като пиари на някои от личностите от политическата сцена.

Според изследването "най-положителен" към Бойко Борисов е вестник "Телеграф" (от медийната група на Делян Пеевски и Ирена Кръстева). След Борисов най-положително във вестника се отразява и Ахмед Доган. Ако има коалиция между ГЕРБ и ДПС, то тя е факт на страниците на вестник "Телеграф", коментираха авторите на изследването.

"Традиционните медии манипулираха информациите за протеста срещу Закона за горите"

Спасов направи и една нетрадиционна интерпретация на протестите срещу Закона за горите, според която виновник за силата на протестите е българската класическа литература. В произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Любен Каравелов Балканът и гората играят ключова роля и имат сакрален статус.

През образователната система този сакрален статус постепенно се е превърнал във важна част на националното мислене. Българинът никога няма да приеме планината и гората да станат частна собственост, каза той.

Според анализаторите на лабораторията за медиен мониторинг по време на протестите телевизиите са скривали и манипулирали информация за случващото се, а потребителите в онлайн-пространството са се обърнали към социалните мрежи и блоговете, противопоставяйки се на традиционните медии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?