Врачанският наркобос Данчо Пръча арестуван с фалшиви евробанкноти

Врачанският наркобос Йордан Тонов – Данчо Пръча, който има десет годишна присъда като лидер на група за разпространение на дрога, е бил арестуван с фалшиви банкноти от 50 евро в момента на сделка за купуването им. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от агенция „Фокус” в неделя.

Задържането е станало предишния ден на бензиностанция „Лукойл” близо до Ботевград  в момент на предаването на 88 броя неистински парични знаци с номинал по 50 евро. Освен Пръча са арустевани и  49-годишният Сергей, известен на МВР с криминални регистрации за кражби и побои, и  61-годишният Емил, криминално проявен, осъждан в Италия. Тонов е карал автомобила.

В неделя са продължили процесуално-следствените действия на адреси, посочва агенцията.

След постановяването на десетгодишната му присъда миналата година от Врачанския  окръжен съд, Пръча се намира на сводоба под парична гаранция от 10 хил. лв., докато се разглежда делото на втора инстанция.

По думите на Цветанов на 19 октомври предстои новото разглеждане на делото му „Надявам се, освен потвърждение на присъдата от първата инстанция, Данчо Пръча да бъде задържан, за да не изпадаме пак в подобни ситуации, както с братя Галеви и други емблематични криминални фигури на организираната престъпност в България”, коментира вътрешният министър. „Виждате, че при едно бавно правораздаване и протакване с възможностите, които защитата винаги може да използва, при промяна на мерките за задържане под стража, тези лица не се занимават с нищо друго, освен с престъпна дейност. Затова е много важно, когато има осъдителни присъди, съответните инстанции да приключват работата си по-бързо, за да се знае дали лицата ще трябва да лежат в затвора или – да са на свобода и да правят това, което прави и в момента Данчо Пръча”, каза още Цветанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?