Връх в океана. До 3 години България може да има подводница, втора ръка

Каракачанов обяви успехите на "едно нормално политическо ръководство"

Атомна подводница, сн. ЕПА/БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов за пореден път каза, че на дневен ред е закупуването на подводница, но по думите му това ще стане в рамките на 2-3 години. Подводницата ще бъде втора ръка. Според него самият факт, че във военната флота офицерите вече смеят да мислят за подводница, показва промяна в самочувствието им. 

Според информация от МО се проучва възможността подводница да бъде купена от Италия или Норвегия. 

"Ако до преди години мечтата беше - дали ще има някой лев за ремонт на съществуващата техника, дали евентуално доходите ще се увеличат, сега мечтата е друга - да възстановим нашия подводен флот и в тази посока има добри идеи", каза Каракачанов във Варна. 

Военният флот от години не разполага с подводница, след като извади от въоръжение последната поради напредналата ѝ възраст.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

Каракачанов отчете още, че за пръв път от повече от 100 години целево се изработват кораби за българския военноморски флот, а не се закупуват. 

"За малко повече от 400 милиона евро придобиваме две фрегати и то построени в българска корабостроителница от водеща световна фирма", допълни той.

България сключи договор с германската фирма "Люрсен", а подизпълнител ще бъде варненската "Делфин". Планът е двата нови патрулни кораби за Военноморските сили да се построят в България.

"За 4 години като министър видях, че истинската смелост не е в политиците, защото е много лесно да даваш обещания. Истинската смелост е в тези хора, които носят униформите. В тежко време, в което армията бе пренебрегвана, нямаше пари за заплати, за личен състав, за техника, те са истинските смелчаци. Стояха на поста си и дочакаха може би един нов повей. Надявам се тази политика да продължи", каза Каракачанов.

По думите му "нещата се променят към добро и това ще продължава". 

"При едно нормално политическо ръководство всичко останало в ръцете на професионалистите. Направеното в последните години са стъпки в правилната посока, но това не са всички онези стъпки, които трябва да бъдат извървени. След 30-ина години забавяне, забвение или съмнения какво да се прави, мисля, че посоката е правилна и тя трябва да бъде следвана", добави военният министър.

Доказателство, че секторът се движи в правилна посока, бил и нарасналият интерес към военната служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България