Връх в отбраната: Военният телевизионен канал минава на HD формат

Връх в отбраната: Военният телевизионен канал минава на HD формат

Една от най-спорните инвестиции на данъкоплатците в сектора на отбраната, а и на т.н. обществени или държавни медии - Военният телевизионен канал - минава на HD формат и ще излъчва на живо новини и актуални предавания от обновеното си студио с най-високо качество на изображението. Това става ясно от съобщение на Министерството на отбраната.

Цената на "новия образ" на телевизията е излязла общо около 140 000 лева. За оборудването са били проведени обществени поръчки и разходите са влезли в предварително планирания бюджет, уточниха от МО.

На фона на орязания бюджет за отбрана и заплахата на военния министър Николай Ненчев, че заради липсата на средства може да се наложи освобождаването на стотици служители, ВТК остава приоритет и вече са подготвени и нови предавания.

Към момента няма никаква яснота каква е аудиторията на телевизията, но от ведомството смятат в близко време да направят пипълметрично проучване.

Ще се търсят и рекламодатели, за да може телевизията да генерира приходи, а не само разходи.

Освен телевизионния канал МО поддържа и седмичника "Българска армия".

Ненчев на няколко пъти се обяви за жертва на "хибридната война", която Кремъл води в България, като отдаде именно на руската пропаганда слуховете, че се готви освобождаването му от кабинета.

Сега обновената ведомствена телевизия може да се превърне в информационно "оръжие" на МО и най-пряк източник за случващото се в сектора на отбраната.

Преди години по времето на военния министър Веселин Близнаков се появи и идея за създаване на ведомствено радио, но тя така и не бе осъществена.

Бюджетът за отбрана е в размер на над 1 млрд. лева, но политическото ръководство твърди, че не е достатъчен за модернизация и превъоръжаване на армията.

В същото време МО е единственото министерство, което издържа телевизионен канал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?