Връщаме часовниците с един час назад

В 4 часа сутринта в неделя стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад за адаптиране към зимното часово време.

Към лятното часово време се връщаме през последната неделя на месец март, тогава часовникът трябва да отиде с 1 час напред.

За по-лесно запомняне, през кой сезон преместваме часовника напред, а през кой – назад, на английски има следния мнемонически израз – “spring forward, fall back”, в превод "пролетта напред, есента назад“.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин, който през 1784 г. пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" с предложение парижани да стават и да си лягат по-рано.

Първата сериозна аргументация е направена от Уилям Уилет през 1907 г в "Пилеене на дневна светлина", но не успява да убеди британския парламент.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Споделяне

Още от България