Народен представител от Синята коалиция предлага:

Връщане на преференциалното гласуване и облекчено издигане на независими депутати

Кирил Михайлов, Сн: БГНЕС

Предложение за промени в Изборния кодекс, което облекчава прякото участие на избирателя в изборния процес, е внесъл преди 10 дни народният представител от Синята коалиция Михаил Михайлов. Нагласата на мнозинството от ГЕРБ обаче е текстовете да не бъдат разгледани, научи Mediapool.

Депутатът е предложил да се върне отпадналата с последните обнародвани промени в Изборния кодекс преференция, чрез която гражданите могат да пренареждат партийните листи.

Тази възможност бе заличена от кодекса по настояване на ГЕРБ, защото, според председателят на правната комисия Искра Фидосова Централната избирателна комисия нямала възможност да подготви необходимите за всяка партийна бюлетина модулни кутии. Според информация от ЦИК обаче такава задача пред тях не е поставяна и нямало проблем наричаните от Фидосова "тавички" да бъдат изработени.

Според разписания от Михаил Михайлова текст в кодекса трябва да се върне преференцията. Пренареждането на листата трябва да се случва с 5% от гласовете на избирателите.

Друга идея на народния представител е облекчаване на издигането на независим кандидат за депутат. Към момента в Изборния кодекс е записано, че за регистрацията на безпартиен кандидат в подкрепа на кандидатурата му са необходими не по-малко от 3%, но не повече от 5000 избиратели с постоянен адрес на територията на района.

Михайлов предлага текстът да се преправи на "не по-малко от 1%, но не повече от 3000“ подписа от избирателите с постоянен адрес на територията на многомандатния район.

По думите на народния представител няма никакъв проблем промените в кодекса да минат до края на 41-я парламент. "Разпределени са на правна комисия предложенията ми и нищо не пречи в сряда да минат през правната комисия и до петък да бъдат приети. Все пак гласувахме промените в Закона за Черноморското крайбрежия за два дни“, обясни Михайлов.

Според него обаче текстовете са "против цялата политическа номенклатура от ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция“.

"По този начин силата е в гражданите – те решават кой на кое място да класират в предложената им от партиите листа“, допълни народният представител.

По неофициална информация на Mediapool ГЕРБ няма да дадат ход на разписаните текстове от Михайлов. "Изборният кодекс е току-що променен и то в друга посока – отпадане на преференциалното гласуване, а и няма как то да се подготви за два месеца, когато са предсрочните избори“, коментираха депутати от мнозинството.

"Нека следващите управляващи да си решават за преференция, граждански листи и други промени. Ние вече кодекса го променихме“, заявиха парламентаристи.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?