Връщането на разследваната Троянова в Онкологията ще попречи на прокуратурата

Връщането на разследваната Троянова в Онкологията ще попречи на прокуратурата
Връщането на разследваната шефка на Специализираната болница за активно лечение по онкология Петранка Троянова на директорския пост, ще затрудни и ще попречи на прокурорското разследване. Това каза в четвъртък прокурорът от Софийската градска прокуратура Пламен Панайотов.

В понеделник стана ясно, че комисия на здравното министерство, оглавявана от д-р Иван Букарев, съветник на министъра в оставка Евгений Желев, е определила Троянова за победител в конкурса за директор на болницата. Преди около месец Троянова бе отстранена от поста по искане на прокуратурата.

Срещу нея има образувано досъдебно производство за престъпление по служба. Това обаче не попречи на комисията да обяви Троянова за победител, след като конкурентът ѝ - временно изпълняващия длъжността директор д-р Михаил Шиндов услужливо се отказа от надпреварата.

Предстои назначението да бъде одобрено от министъра на здравеопазването.

Панайотов заяви пред бТВ, че в прокуратурата има събрани доказателства за натиск върху свидетели в хода на досъдебното производство и това му дава основания да смята, че повторното назначаване на Троянова за директор ще доведе до затруднения в разследването и събирането на доказателства.

Самата Троянова не крие амбициите си да оглави отново болницата, тъй като смята, че свършеното от нея до момента е в интерес на пациентите и лечебното заведение.

Според прокуратурата обаче има достатъчно данни за извършено престъпление.

"От документация и снемане на обяснения са събрани данни, че са извършени сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки в няколко насоки – например директно заобикаляне на закона чрез разбиване на сумите по обществените поръчки на малки пера, които попадат под праговете на закона. Според закона разбиването по години и по месеци е директно нарушение", поясни Панайотов.

Той каза още, че в критериите по обществените поръчки се залагали такива условия, че победителят е предварително е предизвестен.

Прокурорът допълни, че след като в края на миналата седмица получил сигнал, че в новия конкурс за директор на онкоболницата резултатът е предизвестен, веднага е разпоредил проверка и е изпратил второ писмо до принципала – здравния министър Евгений Желев. В него Панайотов описал всички действия в хода на разследването, събраните доказателства и това, че назначаването на човек, ръководител болницата в разследвания период, може да се окаже пречка за събирането на доказателства.

Освен обществените поръчки, в болницата се проверяват и сигнали, че пациенти са принуждавани да плащат за неща, които се покриват от НЗОК и за избор на лекуващи екипи.

Троянова обаче твърди, че не се притеснява от нищо, защото се е придържала към закона и отрича пациенти да са били рекетирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България