Връщат маските на закрито и затягат контрола над мерките срещу Covid-19

В София кметът нареди хората да спазват 1.5 метра дистанция на открито

Връщат маските на закрито и затягат контрола над мерките срещу Covid-19

Задължителното носене на маски при събития на закрито и в магазините ще бъде върнато със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, стана ясно в понеделник след среща при премиера Бойко Борисов с членовете на Националния оперативен щаб. Новината идва след като през изминалата седмица бяха регистрирани рекорден брой заразени и починали, като броят на новите случаи за денонощие устойчиво варира между 80 и над 100. Паралелно с въвеждането на няколко по-строги мерки ще бъде затегнат и контролът над съществуващите, тъй като наблюденията на щаба са, че те масово не се спазват. Като пример за неспазване на мерки главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев даде две политически събития на ГЕРБ и БСП и дербито "Левски"-ЦСКА на националния стадион "Васил Левски", при които не е спазвана дистанцията и запълването до 50% от капацитета на залите. Заради това партиите и стадионът ще отнесат максимални глоби по 3000 лв.

"Всяко събиране на много хора крие голям риск", заяви Кунчев и допълни, че не са нужни повече пояснения дали става въпрос за мач, религиозно или политическо събитие.

Така властите дават крачка назад от курса към тотално премахване на всички мерки, зададен лично от премиера Бойко Борисов. Той многократно декларира в последните седмици, че всички мерки ще бъдат премахнати и дори малкото останали ще паднат до края на месеца. Макар тоталното разхлабване на противоепидемичните мерки да не се подкрепя от здравните експерти, премиерът даде сигнали, че това се прави, за да се хареса на хората, които са били стресирани от строгия режим по време на извънредното положение. В понеделник обаче властите признаха, че не може да се разчита само на отговорността на хората. По-късно и прокуратурата сезира властите и настоя да анализират необходимостта от налагането на още мерки за да ограничат разпространението на болестта.

Властите откриха, че не могат да разчитат на съвестта на хората 

"Дотук говорихме за 3Д: дистанция, дезинфекция, дисциплина, сега към тях искаме да добавим и едно К: контрол, защото се оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така. Една голяма част от хората спазват мерките повече от необходимото, но не е малка и частта, които решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат", заяви Кунчев. 

"На срещата при премиера беше направен задълбочен анализ за разпространението на коронавируса на седмична основа, който показа увеличение на броя на положителните проби и неспазване на дисциплината и действащите мерки от голяма част от българските граждани. Това ни дава основание без да въвеждаме някакви нови извънредно тежки мерки да се обърнем чрез вас към българските граждани и да поискаме от тях по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса", заяви Ананиев.

Връщат задължителните маски на закрито

Новите мерки, които ще влязат в сила от утре предвиждат в магазини и молове на закрито да се носят задължително маски и да се спазва дистанция от 1.5 метра.

Мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при заемане на капацитета до 50% на залата като отново задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства. Това ще важи включително за театри, спортни състезания и нощни заведения, където маските и шлемовете ще са задължителни само за персонала, не и за клиентите.

Ананиев каза, че ще бъде засилен и контролът по спазването както на новите, така и на вече действащите мерки като задължителното носене на маски в градския транспорт, аптеките, болниците.

На мачовете ще се допускат до 1000 души в сектор, като се спазва съответната дистанция. При останалите спортни състезания ще се сяда през седалка или ако няма седалки трябва да се спазва 1.5 метра дистанция.

Ананиев каза, че до края на седмицата ще бъде взето решение дали ще бъде удължена извънредната епидемична ситуация.

Фандъкова се обяви за повече, но по-ниски санкции

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че ще бъдат удвоени екипите, които ще следят за неносене на маски в градския транспорт и закритите обществени места на закрито в София, като СДВР ще помага на общинската полиция при проверките на открито. Тя заяви, че ако здравният министър не беше обявил, че ще върне задължителните маски на закрито, самата тя е щяла с нейна заповед да ги направи задължителни на територията на Столична община.

Фандъкова разказа, че три екипа на Общинска полиция заедно с контрольори на градския транспорт са проверили 700 превозни средства, връчили са десетки предупредителни протоколи, но едва 16 души са били глобени с по 300 лева за неносене на маска.

Според нея предупрежденията очевидно не работят и трябва да се стигне до санкции, но нейното мнение, че санкциите трябва да са по-ниски.

“За мен може би си струва парламентът да преразгледа самите санкции – 300 лв. за неносене на маска може би спира самите контролни органи. За хората най-доброто дисцплиниране би била една разумна санкция“, коментира Фандъкова.

Кметът издаде и заповед, според която в София трябва да се спазва дистанция от поне 1.5 метра между хората от различни семейства по улиците, в парковете и по спирките на градския транспорт. Същата мярка важи и за парк "Витоша". За спазването на заповедта ще следят полицията и общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция". По-рано през деня Фандъкова критикува масовото събиране на хора по паркове и градинки.

Кунчев: Повишената заболеваемост не е българско явление

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че ситуацията е сложна и броят на случаите расте, но същият процес се наблюдава на Балканите и България не е с най-висока заболеваемост. На Балканите по данни Европейския център за контрол на заболяванията Македония е с най-висока заболеваемост - 45.6 на 100 000 души. На второ място Албания – 12.9 на 100 000, следва Босна и Херцеговина 11.9 на 100 000, Турция 10.7 на 100 000 и на опашката са България 8.3 на 100 000 и Сърбия 7.9 на 100 000. По думите му повишената заболеваемост се наблюдава на Балканите и в голяма степен в Европа като Швеция е с 43.2 на 100 000, Португалия 28.9 на 100 000, Великобритария 18.8 на 100 000, Румъния 8.92 на 100 000.

"С други думи дали това е втора вълна или повишаване на броя на случаите на базата на поведението на хората, които приеха, че всичко е приключило, аз по-скоро смятам, че е второто. Много от мерките отпаднаха, а тези които останаха не се спазват", коментира Кунчев.

Засега няколко болници успяват да поемат болните

Той посочи, че въпреки повишената заболеваемост хората в тежко състояние, които изискват интензивни грижи не са много, което е положително. "Нямаме промяна в стратегията за това какво искаме да постигнем от самото начало досега. Това, което искаме да постигнем е да държим под контрол инфекцията, така че да не остават хора, които да не могат да бъдат лекувани, така че да не натоварим здравната система до степен тя да не може да изпълнява задълженията си", заяви Кунчев.

В последните дни властите съсредоточават болните с коронавирус в няколко болници с инфекциозни отделения, но в момента в който местата в тях  се окажат недосатъчни, пациентите отново ще бъдат насовани към всички лечебни заведения, които разкриха специализирани Covid отделения, обясни още той.

Прокуратурата сезира институциите за необходимост от още мерки

По-късно стана ясно, че Върховната административна прокуратура е сезирала властите да преценят ефективността на мерките срещу Covid-19 на фона на нарастващия брой заразени.

От прокуратурата са сезирали министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб за евентуалната необходимост от предприемане на други мерки “с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места“. Институциите ще правят преценка за организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведените противоепидемични мерки и трябва да предоставят незабавно на ВАП информация за това.  

33 нови случая, няма починали

Междувременно в понеделник бяха отчетени само 33 нови случая на коронавирус за последното денонощие, като традиционно в понеделник броят на новите болни е малък заради неработещите в неделя лаборатории и малкото изследвани проби - едва 566 PCR теста. През миналата седмица обаче бяха отчетени рекорден брой болни и починали пациенти с коронавирус, като от десетина дни устойчиво новите случаи са между 80 и над 100.

Общият брой на заразените в България вече е 3905, а на излекуваните – 2074.

В болница са 322-ма души, а от тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 13.

За последното денонощие няма починали и общият брой на жертвите на вируса у нас остава 199.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус