Връщат се е-заявленията за визи за руски туристи

Руските граждани и туристически агенции, искащи визи за посещение в България, ще могат отново да подават електронни заявления, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във вторник пред журналисти. За това се е разбрало ведомството с външното министерство.

Освен това руските туроператори ще могат да избират дали да искат вадене на българска виза от консулска служба или от изнесения визов център, където обаче се плаща допълнителна такса от 19.50 евро.

"Колегите от външно министерство поеха ангажимента да въведат и други облекчения за бизнеса, като например въвеждане на отделно приемно време за граждани и туроператори", допълни Трайков.

На 16 април българското консулство в Москва съобщи на големите руски туроператори, че от 19 април системата за електронно кандидатстване за визи e-visa няма да работи, а всички компании трябва да носят документите за своите групи на хартия в изнесения визов център. Компанията VF Services, която го управлява, пък повиши таксата за прием на документи от 12 на близо 20 евро, защото ѝ се повишават разходите.

Споделяне

Още от Бизнес